Ηταν όλοι εκεί. Ηταν μια συγκινητική βραδιά πολιτισμού, προσφοράς, αλληλεγγύης. Ηταν ένα μήνυμα σε όλους τους Ελληνες ότι οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη μπορούν να στηριχθούν αν γίνει μια αρχή.
Αυτή η αρχή έγινε χθες στο Βεάκειο του Πειραιά το οποίο πλημμύρισε από κόσμο σε μια γιορτή στην οποία επιβραβεύτηκαν οι άνθρωποι που προσφέρουν και που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Η συναυλία την οποία παρακολούθησαν χθες οι Πειραιώτες στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, είχε γενικό τίτλο «Προσφέρουμε – Ελπίζουμε – Τραγουδάμε!». Λέξεις που εντυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μυαλό των παρευρισκομένων, καθώς η σκηνή πλημμύρισε εξαρχής από τις νεανικές φωνές της χορωδίας του Εργαστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Το πρώτο τραγούδι με το οποίο άνοιξε η βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει έναν ευγενή συμβολισμό: το «Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γρηγοράκη. Η αθωότητα των παιδιών επί σκηνής μιλούσε από μόνη της.
Η Ιερά Μητρόπολη, χάρη στην άοκνη προσπάθεια που κάνει ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, μπαίνει μπροστά για να βοηθηθούν οι συμπολίτες που έχουν ανάγκη, που η φτώχεια του λύγισε. Και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι πολλοί, επώνυμοι και ανώνυμοι που προσφέρουν για να γίνει λίγο καλύτερη η ζωή των πολλών.
Και αυτό το μήνυμα στάλθηκε χθες από τον κόσμο που πήγε στο Βεάκειο, από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, από τους βραβευθέντες για την προσφορά τους, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, από τον ίδιο τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον αγαπημένο τραγουδιστή που ξεσήκωσε το κοινό.
Αυτόν τον νεναικό παλμό και ενθουσιασμό που επικράτησε χθες επί ώρες στο Βεάκειο σιγοντάρισε ο Χατζηγιάννης, προσκεκλημένος καλλιτέχνης της εκδήλωσης, θυμίζοντας γνωστές επιτυχίες του: από το παλαιότερο «Πιο πολύ», στα πρόσφατα « Σαϊτιά» και «Αν δεν κοιτάζω εσένα». Ήταν η στιγμή που οι φωνές διαφορετικών γενιών ενώθηκαν και φώναξαν δυνατά «Χέρια ψηλά!».
Οι βραβεύσεις
Ξεχωριστή στιγμή ήταν αυτή που η Άννα, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, ευχαρίστησε από μικροφώνου την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το έργο που έχει προσφέρει σε χιλιάδες οικογένειας, οι οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον παιδικό καρκίνο.
Ως ελάχιστο -αλλά τόσο συμβολικό «αντίδωρο» για την πολύχρονη προσφορά της- η ίδια δέχθηκε με συγκίνηση από τα παιδιά ήταν μια εικόνα της Παναγίας. Λίγα λεπτά αργότερα, η κα. Βαρδινογιάννη ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά από τον μητροπολίτη Σεραφείμ και εκεί έδωσε την υπόσχεση η εικόνα των παιδιών να είναι η πρώτη που θα τοποθετηθεί στην εκκλησία, η οποία αναμένεται να αναγερθεί στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων: το δικό της έργο ζωής.
Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της τιμητικής εκδήλωσης, μητροπολίτης Σεραφείμ, τόνισε τη σημασία της προσφοράς της κας Βαρδινογιάννης στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στη δική της σύντομη τοποθέτηση η κα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε για την αναγνώριση του έργου της, αλλά και για τη στήριξη που δέχεται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος «βρίσκεται κοντά μας και μας στηρίζει περισσότερο από δέκα χρόνια».
Μια εικόνα του Αγίου Νικολάου στον Β. Μαρινάκη
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο στη χθεσινή γιορτή αλληλεγγύης, την οποία παρακολούθησαν, εκτός άλλων, η πρόεδρος της Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μόραλης. Η πρώτη ευχαριστήρια συγκινητική χειρονομία προς τον εφοπλιστή ήρθε από τα παιδιά των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά τα οποία του πρόσφεραν μια εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Πριν ανέβει στην σκηνή για να παραλάβει το πολύτιμο δώρο, ένα βίντεο αποτύπωνε τις ενέργειες προσφοράς και αλληλεγγύης του πρώτου σε σταυρούς δημοτικού συμβούλου και εκ νέου υποψηφίου με τον «Πειραιά Νικητή» κρύβοντας έως και μια έκπληξη για όσους παραβρέθηκαν, καθώς πολλές από αυτές δεν είχαν έρθει μέχρι πρότινος στο φως της δημοσιότητας.
Ο Χρυσός Σταυρός που απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, «μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη συνεισφορά στο έργο της Ιεράς Μητρόπολης».
Η αξία μάλιστα που υπερβαίνει τη χρηματική αποτίμηση όπως τόνισε ο σεβασμιότατος Σεραφείμ, αντανακλάται στις δυνατότητες που αναπτύσσονται για τα παιδιά τα οποία μπορούν, όχι μόνο να πάρουν την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώση αλλά να δημιουργήσουν ισχυρές προσωπικότητες που με την σειρά τους θα προσφέρουν στην κοινωνία.