Στο κόκκινο παραμένει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και της ανάτπυξης δεκάδων χιλιάδων ανδρών στην συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικαιροποιημένους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για το Ιράν. Σχεδιασμούς που προβλέπουν την ανάπτυξη μέχρι και 120.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου όπως αναφέρεται να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο επίθεσης της Τεχεράνης σε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, ή ακόμα και μία προσπάθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στη συνεδρίαση που παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα σχέδια παρόντες ήταν ο αμερικανός πρόεδος και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αρμόδια για θέματα ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Η εν λόγω πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο το γεγονός ότι η ένταση εξακολουθεί να ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν από το 2018 και μετά όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ πλέον μιλά για νέες, άμεσες «απειλές» από πλευράς Τεχεράνης και αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή την καθιστούν τουλάχιστον αληθοφανή.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της καταγγέλλει την Ουάσιγκτον για «ψυχολογικό πόλεμο».
Ωστόσο οι κινήσεις ΗΠΑ και Ιράν προκαλούν ανησυχία και στον υπόλοιπο κόσμο, με χαρακτηριστική την αντίδραση της ΕΕ, που ζητά αυτοσυγκράτηση.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από συνάντηση της με τον αμερικανο υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ζήτησε από ΗΠΑ και Ιράν να αποφύγουν οποιαδήποτε «κλιμάκωση στο στρατιωτικό πεδίο», ενώ αντίστοιχα ήταν τα σχόλια και των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Βρετανίας, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ . Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πομπέο ήταν έκτακτη με στόχο ο αμερικανός ΥΠΕΞ να ενημερώσει τις ερμηνευόμενες ως ιρανικές «άμεσες απειλές» από την Ουάσιγκτον στους Ευρωπαίους.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου, με τον Ντ. Τραμπ να στέλνει μήνυμα στο Ιράν ότι θα «διέπραττε πολύ μεγάλο λάθος» εάν «έκανε κάτι» και να προειδοποιεί τους Ιράνούς ότι «θα υποφέρουν πολύ» εάν κάνουν κάτι.
Προειδοποιήσεις που έγιναν όταν η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε «ενέργειες δολιοφθοράς» σε δεξαμενόπλοιά της στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον να δηλώνουν ότι υποψιάζονται για τη δολιοφθορά την Τεχεράνη.
Να σημειωθεί ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε εναντίον ενός «θερμού επεισοδίου» λόγω ατυχήματος και απαίτησε μία περίοδο ηρεμίας. Αντίστοιχα ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ανησυχία για τις εξελίξεις και για τις «εντάσεις στην περιοχή» του Κόλπου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η κατάσταση «σε μια στρατιωτική κλιμάκωση».
Αξίζει να τονίσουμε ότι και το Ιράν με τη σειρά του προειδοποίησε την ΕΕ ότι πρέπει να συμβάλλουν να βγει από τη διεθνή απομόνωση κρίσιμοι τομείς της οικονομίας του, οι τράπεζες και το πετρέλαιο που πλήττονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ τονίζοτνας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που τηρεί ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.
Ακόμα και αν η ΕΕ απέρριψε το τελεσίγραφο, όπως τόνισε ο βρετανός Χαντ: «Εάν το Ιράν γινόταν δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο, οι γείτονές του πιθανόν θα επιδίωκαν επίσης να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις. Πρόκειται ήδη για την πιο ασταθή περιοχή του κόσμου. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».
Η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή ανησυχεί το μέγιστο βαθμό την ΕΕ, καθώς ένα «ατύχημα» θα μπορούσε να πυροδοτήσει ντόμινο καταστροφικών εξελίξεων, ανοίγοντας μία νέα βαθιά πληγή στη Μέση Ανατολή, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μία πληγή η οποία δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να κλείσει, ούτε σε πόσο διάστημα και τι μέγεθος απωλειών.