Είναι 37 ετών, τραγουδίστρια της ποπ και κλασικής μουσικής με καταγωγή από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Η Κέιτ Μίλερ-Χάιντκε έγινε ευρύτερα γνωστή με το τραγούδι της «Zero Gravity» (Μηδενική Βαρύτητα) με το οποίο εκπροσωπεί την πατρίδα της στον 64ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.
Βραβευμένη και γνωστή στη χώρα της έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και ένα ακόμη με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ενώ είναι επιτυχημένη και ως στιχουργός. Έχει γράψει ακόμη και τους στίχους για την θεατρική μεταφορά του μιούζικαλ “Η Μύριελ Παντρεύεται”.
Το τραγούδι που παρουσιάζει στο Τελ Αβίβ περιγράφεται ως ένας συνδυασμός ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής και όπερας.: κάποιοι το ‘βάφτισαν’ “πόπερα” (ποπ+όπερα).
Αλλά δεν είναι αυτό που το χαρακτηρίζει ασυνήθιστο. Είναι το θέμα του καθώς μέσα από τους στίχους του η Κέιτ περιγράφει πώς ξεπέρασε την επιλόχειο κατάθλιψη έπειτα από την γέννηση του γιου της Έρνι, το 2016.
Μιλώντας στην εκπομπή του ABC “Australian Story” η ίδια είπε: “Βρισκόμουν στ΄αλήθεια μέσα στην ομίχλη, ψυχικά και σωματικά. Ήταν σαν να περνάω μέσα από ένα είδους σκοτάδι”.
“Επί 18 μήνες είχα χάσει την φωνή μου, τόσο πραγματικά όσο και μεταφορικά. Ήμουν υπερβολικά κουρασμένη. Ένιωθα ότι δεν ήμουν ο εαυτός μου”, λέει η ίδια στο BBC.
To τραγούδι αυτό περιγράφει πώς ξαναβρήκε τον εαυτό της και μιλάει για την έκρηξη δημιουργικότητας που ακολούθησε.
“Ηταν μια επανάσταση, το πρώτο τραγούδι που έγραψα με την δική μου φωνή έπειτα από καιρό. Είχα συγκεκριμένες φιλοδοξίες για το τραγούδι δεδομένου ότι θα πήγαινε στην Eurovision. Θα έπρεπε να είναι μνημειώδες αλλά παρέμεινα σε ένα πραγματικά αυθεντικό συναίσθημα”.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που η ίδια ελπίζει ότι “θα κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν λιγότερο μόνοι, ειδικά με μια εμπειρία τέτοιας μοναξιάς όπως συμβαίνει με την κατάθλιψη”.
Τη στήριξη στη δύσκολη περίοδο την βρήκε στο πρόσωπο του συζύγου της Κιρ Νάτολ. “Έχω έναν υπέροχο σύντροφο και οικογένεια. Πράγματι συναισθάνομαι τις γυναίκες εκείνες που δεν το έχουν αυτό. Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο”.
Το ζευγάρι έγραψε τους στίχους και συνέθεσε μαζί την θεατρική μεταφορά της κινηματογραφικής επιτυχίας “Η Μύριελ Παντρεύεται”, που ανέβηκε το 2017 από την Θεατρική Ομάδα του Σίδνεϊ και τώρα περιοδεύει.
Όπως εξηγεί η ίδια, αυτή η διαδικασία την έσωσε στη διάρκεια της επιλόχειας κατάθλιψης.
“Ήταν αναζωογονητικό γιατί δεν είχα να γράψω για τη δική μου φωνή. Με έκανε να ξεχνιέμαι το να γράφω για την φωνή του χαρακτήρα του μιούζικαλ αντί για την δική μου”.
Η Κέιτ στέλνει μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που περνάνε επιλόχειο κατάθλιψη: “να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες σας”.
“Είναι πολύ κοινό, αν μιλήσετε με όποια γυναίκα έχει γεννήσει θα έχει μια τέτοια ιστορία να σας πει. Μη ντρέπεστε. Μιλήστε σε κάποιον”, λέει.
Η Eurovision μεταδίδεται κάθε χρόνο στην Αυστραλία από το 1983 και έχει μεγάλη απήχηση.
Η χώρα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 2015 στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων του θεσμού, αλλά έκτοτε συμμετέχει κάθε χρόνο. Έχει δεσμευτεί μάλιστα να συνεχίσει να συμμετέχει μέχρι τουλάχιστον το 2023.
Για την Μίλερ-Χάιντκε το πάθος των Αυστραλών με τον διεθνή αυτόν διαγωνισμό τραγουδιού συνδέεται με το ανταγωνιστικό τους πνεύμα.
“Είναι ιδανικός για Αυστραλούς σαν εμένα που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο αθλητισμός να ικανοποιούμε αυτήν την πτυχή μας που απολαμβάνει τις βαθμολογίες, την κατάταξη, τους πίνακες. Είναι η Ολυμπιάδα της ποπ”.
Και η ίδια, όπως λέει, απολαμβάνει το θέαμα: “Δίνει βήμα στους απ΄έξω, χώρο σε εκείνους που πιθανόν να μη χωράνε στον κόσμο της εμπορικής μουσικής”.
Η Κέιτ είχε δεχτεί συμβουλές από τους Αυστραλούς τραγουδιστές που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς: Ο Γκάι Σεμπάστιαν και η Ντάμι Ιμ συνέκριναν τον διαγωνισμό με έναν μαραθώνιο.
“Μου είπαν ότι τίποτα δεν μπορεί να με προετοιμάσει, είναι η πιο έντονη εμπειρία, επομένως απόλαυσε τη διαδρομή και μη πηγαίνεις σε όλα τα πάρτυ και μεθάς καθημερινά”, αστειεύτηκε.
Ως προς το τι την φοβίζει περισσότερο ενόψει του αποψινού τελικού; η συνάντησή της με την Μαντόνα που αναμένεται να κάνει γκεστ εμφάνιση στον διαγωνισμό. “Θεωρώ υπεράνθρωπους τους διάσημους, ότι βρίσκονται όλοι μαζί σε μια άλλη σφαίρα”.
Ο αποψινός τελικός του διαγωνισμού πραγματοποιείται μέσα στο σαββατοκύριακο που διεξάγονται και εκλογές στη χώρα της. Ποιά είναι η συμβουλή της προς τους αυστραλούς τηλεθεατές; “Οι Αυστραλοί μπορούν να κάνουν ολονυχτία, πρώτα να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και μετά στις 5 πμ την Eurovision”.