Συνταγματική κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη από την Oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ουσιαστικά ήρθε να ανατρέψει την παλαιότερη θετική για τους δημοσίους υπαλλήλους απόφασης του Στ. Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας , που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.
Τότε, οι δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν στο ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχαν κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Αυξημένες ανάγκες
Στην ίδια απόφαση αναφερόταν ότι τα επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός».
Η υπόθεση όμως, έφτασε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε υπό την Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου .
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισηγήτρια τάχθηκε, υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων .
Η εισηγήτρια φέρεται ακόμα υποστήριξε πως οι επίμαχες περικοπές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που παρέχει δέσμη μέτρων για ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών.
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014). Τελικά την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας στην κεκσλειμένων των θυρών διάσκεψη του ΣτΕ , πλειοψήφησε η άποψη πως επίμαχες περικοπές- καταργήσεις των δώρων είναι συνταγματικές.