«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάγεται από μια οικογένεια πολιτικών με μεγάλη επιρροή. Διεκδικεί την πρωθυπουργία και θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές», γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης θέλει την συντηρητική αλλαγή». Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού παρατηρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Προς το παρόν είναι φαβορί, μιας και η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι ευρωεκλογές είναι απλά ένα τεστ για τον Κ. Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι Έλληνες καλούνται στις κάλπες. Ο Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Αν νικήσει η Νέα Δημοκρατία, το φθινόπωρο θα ήταν πράγματι εντυπωσιακό. Το αντισυστημικό κύμα που έφερε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε αφήνοντας αλώβητη τη Νέα Δημοκρατία.
«Χώρες και κοινωνίες διορθώνουν την πορεία τους», λέει ο Κ. Μητσοτάκης. «Διολισθήσαμε στον λαϊκισμό, το ψεύδος και την ανικανότητα. Στην ελληνική ιστορία υπάρχουν ωστόσο πλήθος παραδείγματα που δείχνουν ότι μετά από εποχές παρακμής γεννιέται κάτι καινούργιο». Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα την «χειρότερη της μεταπολίτευσης».
«Να μεταναστεύουν οι Έλληνες επειδή το θέλουν και όχι επειδή πρέπει»
Το άρθρο του Spiegel σημειώνει στη συνέχεια ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και η ανεργία υποχωρεί. Στο μεταξύ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και η καγκελάριος Μέρκελ, εκτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα ως αξιόπιστο εταίρο. Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο επιρρίπτει στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του φλέρταρε το 2015 με ένα Grexit και στη συνέχεια φόρτωσε στις πλάτες των Ελλήνων ένα ακόμα πρόγραμμα προσαρμογής. Και τα δύο περιττά και υπερβολικά δαπανηρά. «Μπορεί σήμερα να μην βρισκόμαστε πια στο χείλος του γκρεμού, αλλά η χώρα πληρώνει ακόμα τις επιπτώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015».
Ο Κ. Μητσοτάκης απειλεί να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνει ο αρθρογράφος. Θεωρεί ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρήθηκε ένα όνομα με μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία και απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη στάση του υιοθέτησε εθνικιστικές θέσεις. Εκτιμά ότι η συμφωνία ζημίωσε τα ελληνικά συμφέροντα και ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν με χείριστο τρόπο. Στους ψηφοφόρους που συναντά πάντως εξηγεί ότι η συμφωνία είναι κακή, αλλά νομικά δεσμευτική.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει τέλος ότι ακούει συχνά από γονείς ότι μαθαίνουν στα παιδιά ξένες γλώσσες για να μπορέσουν κάποτε να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Θέλω οι νέοι Έλληνες να μάθουν γλώσσες για αποκτήσουν ικανότητες και να μεταναστεύουν μόνο αν το θέλουν και όχι επειδή πρέπει. Αν κάποτε γίνω πρωθυπουργός τότε θα πρέπει να αξιολογηθώ με βάση αυτό το κριτήριο».
Γιατί η Ελλάδα παραμένει φιλοευρωπαϊκή χώρα
H ιστοσελίδα Bento, που ανήκει στο Spiegel και απευθύνεται κυρίως σε νέους 18-30 ετών, φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Μεταξύ ευρωκρίσης και προσφυγικού: Γιατί η Ελλάδα παραμένει παρά τα προβλήματα φιλοευρωπαϊκή χώρα». Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί ότι «Με το ευρώ όλα θα γίνονταν καλύτερα με περισσότερη σταθερότητα και ασφάλεια, ήλπιζαν πολλοί στην Ελλάδα. Όμως λίγα χρόνια μετά ήρθε η κρίση. Από τότε η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς λιτότητας και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ έχει κλονιστεί. Κανείς όμως δεν επιθυμεί έξοδο από το ευρώ. Παρά την πολυετή κρίση οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές στη χώρα είναι ελάχιστες».