Την άποψη ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό δείχνει ότι θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επαναλαμβάνεται εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σημειώνοντας πως «σημασία, όμως, έχει να δούμε με ποιους όρους και με ποια στόχευση θα διεξάγεται η συζήτηση, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λογιστικό μέγεθος».
Μιλώντας στο 12th Insurance Conference, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένα σημαντικό και πολύ χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να επιτελέσει επικουρικό ρόλο. Ωστόσο, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υποστήριξε ότι δεν ευνοείται ούτε η ιδιωτική ασφάλιση, αν καταρρέει η δημόσια, επισημαίνοντας ότι η σύμπτωση της παράλληλης πτώσης της δημόσιας ασφάλισης και της ιδιωτικής δεν είναι τυχαία.
«Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό», τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «η πολιτική σύγκριση των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να γίνεται επί προγραμμάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την προοπτική της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα επαναλαμβάνεται. Σημασία, όμως, έχει να δούμε με ποιους όρους και με ποια στόχευση θα διεξάγεται η συζήτηση, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λογιστικό μέγεθος. Ούτε να συμπιέζονται οι παροχές δήθεν για την ανάπτυξη».
Ο Τ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι «η μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, την περίοδο του 2009-2014, είναι ένα δείγμα της τάσης που κυριάρχησε στην οικονομία, που ήταν μία αντιμετώπιση λογιστικής αποτίμησης και κόστους της ζωής των πολιτών και της υγείας, με αποτέλεσμα να έχουμε για μία μεγάλη χρονική περίοδο 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες».
«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα οικονομία, με έναν λαό ο οποίος δεν έχει τουλάχιστον εξασφαλίσει το αγαθό της ζωής και της υγείας», τόνισε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότηση της υγείας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι η πολιτική σύγκριση πρέπει να γίνεται επί προγραμμάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την προοπτική της χώρας, ενώ ανέφερε ότι οι πολιτικές του παρελθόντος που αντιμετώπισαν την υγεία ως οικονομικό και ως λογιστικό θέμα, δεν πρέπει να επαναληφθούν.
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να πέσουμε πάλι στην αντίληψη μείωσης των παροχών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε κεφάλαια για την ανάπτυξη. Δεν νοείται ανάπτυξη, χωρίς την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής», επανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.