Περισσότερο από τέσσερις ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα 24ωρα μετά τη συντριβή της Κυριακής. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ αλλά συμφωνήθηκε να μη διαρρεύσει τίποτε από όσα ειπώθηκαν στους τέσσερις τοίχους της Κουμουνδούρου, παρά μόνο όσα ήθελαν να βγουν στο φως.

Όπως έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν «ουσιαστική και σε βάθος η συζήτηση».

Όπως τονίστηκε: «Κατά την τετράωρη συνεδρίαση «σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», «να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα των ιδεών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος νίκης στις εθνικές εκλογές».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετιία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Επίσης, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες, και περιοδείες όλου του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ «που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας».

Θέλουν νίκη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος τόνισαν ότι είναι εφικτή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Παρά το γεγονός βεβαίως ότι το πρωί ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει ότι επικρατεί αισιοδοξία (το αντίθετο μάλιστα), πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να βγουν νικητές από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Κάτι που θα ήταν περίπου «θαύμα» μετά από μια διαφορά της τάξης των 10 μονάδων.

Από όσα διέρρευσαν από την Κουμουνδούρου, συζητήθηκε και το «αφήγημα» στο δρόμο προς τις εκλογές. Οι βασικοί άξονες είναι:

1. Η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι δεν μπόρεσαν να περάσουν στον κόσμο τα οφέλη από την έξοδο από τα μνημόνια. Ούτε και τι σημαίνει το μείζον ζήτημα του Μακεδονικού.

2. Η περιγραφή στον ελληνικό λαό του προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ.

3. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ενίσχυση των επενδύσεων. Είναι κάτι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπόρεσε να προβάλει όπως έπρεπε και που τιμωρήθηκε κυρίως από τους νέους στην κάλπη. Και είναι και βασικό στοιχείο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

4. Ενίσχυση των θεσμών και του κοινωνικού κράτους. Βεβαίως, αυτά αμφισβητούνται ειδικά μετά τις μεθοδεύσεις για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης.

Αποσυσπείρωση

Βεβαίως, αυτοί οι άξονες του αφηγήματος Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές δεν μπορούν να καλύψουν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις τάσεις αποσυσπείρωσης που παρατηρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη μεγάλη αυτή ήττα.

Τα νέα που έρχονται στο Μαξίμου δεν είναι καθόλου καλά ως προς τον κόσμο και την απογοήτευση που δείχνει για το αποτέλεσμα.

Και όχι μόνο αυτό: Υπάρχει και μια διάχυτη οργή των ψηφοφόρων που ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν το κόμμα και το έκαναν κυβέρνηση αλλά το βλέπουν τώρα να είναι τόσο μα τόσο προβληματικό.

Και ήδη η βάση κρίνει κι επικρίνει την αλαζονεία στελεχών κοντά στον πρωθυπουργό, τα λάθη στη διακυβέρνηση, τη διάψευση των προσδοκιών.

Αυτή την αποσυσπείρωση, τις τάσεις φυγής, την παραίτηση φοβούνται στην Κουμουνδούρου και σπεύδουν να χτίσουν ένα νέο αφήγημα που θα προσπαθήσει να φέρει ξανά τον κόσμο πίσω.

Υπάρχει, όμως, και η εσωκομματική γκρίνια, τα αλληλοκαρφώματα και η αναζήτηση ευθυνών για το εκλογικό Βατερλώ.

Κάποιοι κατηγορούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί διέλυσε με τους φόρους τη μεσαία τάξη και η κάλπη το απέδειξε.

Αλλοι σήκωσαν τους τόνους κατά Πολάκη, Παππά, Τσανακόπουλου για το ύφος (και το ήθος) της διακυβέρνησης που επέλεξαν.

Αλλοι κατηγορούν τον ίδιο τον Τσίπρα γιατί ξεγελάστηκε από συνεργάτες του και πήγε με εντελώς λανθασμένο τρόπο στις κάλπες.

Αλλοι λένε ότι φταίει ο Βερναρδάκης, άλλοι ότι έχουν κάνει ζημιά οι θολές και άνευ περιεχομένου γέφυρες και διευρύνσεις προς την Κεντροαριστερά.

Γενικώς, όλοι αναζητούν κάποιους να ρίξουν το φταίξιμο μιας και η λογική «φταίει ο λαός που δεν μας κατάλαβε» ή «φταίει ο κόσμος που δεν αντιλαμβάνεται τι είναι ο Μητσοτάκης», δεν περνά και δείχνει μάλλον αποτυχημένη επιλογή.

Μια… ωραία ατμόσφαιρα που θα έλεγε και ο σοφός λαός, και μια εμφανής προσπάθεια να μείνουν τα μαχαίρια στα θηκάρια μέχρι νεωτέρας.

Και ο Αλέξης Γεωργούλης