Θα έπρεπε να έχει υποβληθεί η παραίτηση της κυβέρνησης και να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία του διορισμού υπηρεσιακής», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόσθεσε ότι «πολλές φορές στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε η διάταξη που επιτρέπει διάλυση της Βουλής για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν υπήρχε επίσπευση των εκλογών για αμιγώς πολιτικούς λόγους, όπως είναι, για παράδειγμα, η κρίση νομιμοποίησης που έχουμε τώρα».
«Η παράταση της προεκλογικής περιόδου είναι ζήτημα νοοτροπίας του ΣΥΡΙΖΑ»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει τη διάλυση της βουλής στις 10/6 αντί για τις 3/6 ο κ. Βενιζέλος αρχικά αφού σημείωσε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από την παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, τόνισε ότι «αυτή η παράταση της εκκρεμότητας για μία εβδομάδα δεν είναι απλώς και μόνο μία εβδομάδα, είναι μία νοοτροπία». Και συνέχισε: «Είναι η νοοτροπία που λέει ότι, «παρότι έχω ηττηθεί, παρότι η χώρα είναι σε κρίση νομιμοποίησης, παρότι πρέπει να αποσαφηνισθεί η πολιτική κατάσταση για να διευκολυνθεί η λειτουργία των θεσμών, να αναθαρρήσει η κοινωνία και, κυρίως, να προστατευθεί η οικονομία ενόψει και της τουριστικής περιόδου, εμείς δεν δίνουμε λύση σε αυτό, αλλά κρατάμε την εκκρεμότητα όσο γίνεται περισσότερο γιατί εξυπηρετούμε μία σκοπιμότητα, η οποία είναι μία φθηνή, μικροκομματική σκοπιμότητα εις βάρος των θεσμών».
«Δεν έχουν αρμοδιότητα να επιλέξουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης γιατί δεν αντιπροσωπεύουν πια το εκλογικό σώμα»
Όσον αφορά στην πολιτική αντιπαράθεση που αφορά τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι κορυφαίες θέσεις επιλέγονται «για να υπάρχει σύνδεση της δικαστικής εξουσίας με τη λαϊκή κυριαρχία». «Γιατί, λοιπόν, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα επιλογής και αυτό γίνεται δεκτό; Γιατί εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, διά της Βουλής ανάγεται στο εκλογικό σώμα», σημείωσε για να υπογραμμίσει: «Όταν έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει βγει και έχει πει ότι “εγώ δεν αντιπροσωπεύω το εκλογικό σώμα τώρα”, υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης και ανάγκη διάλυσης της Βουλής και προσφυγή στις εκλογές».
«Μπορεί να πει μετά ότι εγώ ως Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζω τη λαϊκή κυριαρχία και επιλέγω τους δικαστές που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης; Δεν μπορεί να το πει. Δηλαδή, έχει αφαιρεθεί η αιτιολογική βάση αυτής της αρμοδιότητας», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει τυπικά την αρμοδιότητα να αλλάξει την δικαστική ηγεσία σημείωσε ότι «τυπικά αποκτά την αρμοδιότητα όταν έχουμε αποχώρηση των δικαστών, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά. Πριν την 1η Ιουλίου δεν έχει την κατά χρόνο αρμοδιότητα, δεν είναι επίκαιρη η άσκηση της αρμοδιότητας αυτής». Όπως εξήγησε «η κυβέρνηση είχε την αρμοδιότητα και θα μπορούσε να κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες, εφόσον την 1η Ιουλίου θα είχε πράγματι την αρμοδιότητα». «Αλλά την 1η Ιουλίου η Βουλή θα έχει διαλυθεί προ πολλού, θα βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας και βεβαίως, η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή, θα είναι κυβέρνηση διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων», δήλωσε και υπογράμμισε: «Κάλλιστα μπορεί να μείνουν κάποιες ημέρες τα δικαστήρια υπό την ηγεσία του Α’ Αντιπροέδρου ή του αρχαιότερου Αντιεισαγγελέα».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ως παράδειγμα την παραίτηση Σακελλαρίου τον Μάιο του 2018, από την Προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Η κυβέρνηση έκανε να επιλέξει τη νέα Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας –κάνοντας μία εξαιρετική βέβαια επιλογή στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου– τέσσερις μήνες. Υπήρχε κενό τεσσάρων μηνών και τέτοιο κενό έχει παρουσιασθεί και άλλες φορές. Μόνο μία επιτάχυνση έχουμε προσφάτως, την ημέρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα το ίδιο βράδυ έγινε και η επιλογή της κυρίας Θάνου, δύο ημέρες πριν λήξει η θητεία του τότε απερχομένου Προέδρου του Αρείου Πάγου, του κυρίου Κουτρουμάνου».
Παράλληλα, τόνισε την ευθύνη της κυβέρνησης «να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών θέλοντας να ελέγξει καταστάσεις ματαιοπονώντας, γιατί έτσι δεν ελέγχει τίποτα, αφήνει πίσω της συντρίμμια στο χώρο της Δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών», Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει «ασφυκτικό έλεγχο και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση».
«Οι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται τώρα ως κλόουν»
Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «εάν ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης, ας ανταποκριθεί». «Αλλά δεν θα το κάνει, γιατί η στρατηγική του είναι στρατηγική σύγκρουσης, είναι διχαστική. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, ήδη βιώνει τη στρατηγική ήττα».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει το εξής πολιτισμικό σοκ: Καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, εξέφρασε μία κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία είχε άμεση σχέση με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και νόμισε ότι έχει αποκτήσει ηγεμονία, νόμισε ότι έχει αποκτήσει και την ικανότητα να διαχειρίζεται την εξουσία ή να διαχειρίζεται την επικοινωνία με μαγικό τρόπο. Όχι, η απομάγευση έχει επέλθει προ πολλού και τώρα βλέπετε μάγους και ταχυδακτυλουργούς να εμφανίζονται ως κλόουν».
«Σημαντικό το αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ»
Όσον αφορά την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής, όπως αυτή καταγράφεται στην ετυμηγορία της κάλπης, έκανε λόγο για σημαντικό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως σημείωσε «το ΚΙΝΑΛ κατοχύρωσε την τρίτη θέση και έχουμε μία πτώση της Χρυσής Αυγής, έτσι ώστε αυτή να βρεθεί πίσω και από το Κομμουνιστικό Κόμμα». Ανέφερε ωστόσο ότι «αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση του κόμματος του κ. Βελόπουλου, που δεν μπορεί να ταυτισθεί φυσικά με τη Χρυσή Αυγή, αλλά πάντως ανήκει στον ευρύτερο αντισυστημικό, εθνικολαϊκιστικό χώρο, χωρίς τις νεοναζιστικές προκλήσεις».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΚΙΝΑΛ κάνει μία νέα, προσπάθεια η οποία θα κριθεί στις βουλευτικές εκλογές», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει «καθαρός λόγος». «Ένα μήνυμα το οποίο να είναι μήνυμα εθνικής ανάταξης, γιατί εμείς πρέπει να είμαστε οι φορείς του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που πρέπει να δεχθούν όλοι, επειδή αυτό είναι το μόνο εφικτό, όχι επειδή είμαστε οι εξυπνότεροι ή οι εμπειρότεροι, αλλά επειδή λέμε πράγματα εθνικά αυτονόητα και ευρωπαϊκά αυτονόητα. Και, επίσης, πρέπει εμείς να στέλνουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε εγγυητές μίας πολιτικής σταθερότητας η οποία έχει στοιχεία ευρωπαϊκά, εθνικά, προοδευτικά. Έχει σχέση με τη συνοχή της κοινωνίας και με την προστασία της μεσαίας τάξης. Η προστασία της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι το δικό μας έμβλημα αυτή τη στιγμή», είπε.
Όσον αφορά τον ρόλο του στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν εναπόκειται στον ίδιο να αποφασίσει τίποτα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Εγώ ξέρετε είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί η προσπάθεια που έχω κάνει, η οποία είναι μία προσπάθεια που γίνεται στο όνομα της Δημοκρατίας, αποδίδει καρπούς και χαίρομαι γιατί αυτό, λίγο-πολύ, αναγνωρίζεται ή, εν πάση περιπτώσει, συζητείται», είπε και κατέληξε: «Από εκεί και πέρα, η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να εντοπίσει τις ανάγκες της και να προστατεύσει τον εαυτό της και την προοπτική της».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ