Σε 29 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο προχώρησαν τα τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, ανήμερα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.
Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Ηλιάκης έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου 2006, έπειτα από αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οκτώ ζευγάρια F-16 προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ σημειώθηκαν και 3 εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά.
Συγκεκριμένα, το ημερολόγιο έδειχνε 23 Μαΐου του 2006, όταν ο Σμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχασε τη ζωή του, με το αεροσκάφος του να καταπέφτει κοντά στην Κάρπαθο, μετά από θερμό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά. Ο 36χρονος Κωνσταντίνος Ηλιάκης άφησε πίσω του 2 παιδιά.
Τι συνέβη στις 23 Μαΐου του 2006
Ο θάνατος του αποδόθηκε επισήμως σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.
Όταν συναντήθηκαν οι δύο σχηματισμοί στον αέρα και ξεκίνησε η καταδίωξή τους, ο Κωνσταντίνος Ηλιακής δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από το ένα τουρκικό μαχητικό.
Ο χειριστής του τούρκικου μαχητικού ο Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία, στέλνοντάς τον στον θάνατο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) προχώρησε τότε στη σύνταξη επισήμου πορίσματος για τις συνθήκες της κατάρριψης του ελληνικού μαχητικού, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του.
Κι αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τούρκικο μαχητικό χωρίς να κάνει ελιγμούς και χωρίς να παραβιάσει την απόσταση ασφαλείας των 1.000 ποδών που ορίζεται ώστε να αποφεχθούν εναέρια συγκρούσεις.
Στο πόρισμα γινόταν αναφορά και στον Τούρκο πιλότο, περιγράφοντας το όλο περιστατικό ως «ατύχημα» που οφειλόταν σε «ανθρώπινο λάθος», χωρίς να υπάρχει ίχνος δόλου:
«Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απολέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη».
Σημειώνεται πως ο Ελληνας πιλότος αν και έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών,τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στη χώρα του.
Όσον αφορά τον Τούρκο πιλότο Μετά τη σύγκρουση, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ηλιάκη, ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τις τουρκικές Αρχές, τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης μάχης AS 532 2AL Cougar τον παρέλαβε.
Αποστολάκης: Ο Κώστας έπραξε το καθήκον του με αυτοθυσία και αυταπάρνηση
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι με αίσθημα ανυπόκριτου δέους και υπερηφάνειας αποδίδονται σήμερα τιμές στον ήρωα σμηναγό Ηλιάκη, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος μένοντας συνεπής στον όρκο που έδωσε και πιστός στο κάλεσμα της πατρίδας.
«Έχοντας δώσει και εγώ ο ίδιος αυτόν τον όρκο, και έχοντας προσωπική άποψη και εμπειρία για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν τα στελέχη μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, για να εκτελέσουν τη δύσκολη αποστολή τους, σας λέω ότι: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή στο ακέραιο, με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα. Αυτό έπραξε και ο Κώστας εκείνη την ημέρα. Εκτέλεσε την αποστολή του, στέλνοντας για ακόμη μία φορά το μήνυμα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από κανέναν. Έπραξε το καθήκον του με αυτοθυσία και αυταπάρνηση», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.
Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις και κρατούν ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας εντός και εκτός Ελλάδας, και ότι ειδικά οι κάτοικοι των ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα τους, εγγυητές της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Ο ΥΕΘΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενος προς την οικογένεια του σμηναγού Ηλιάκη, τους διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ξεχάσουν ποτέ την αυτοθυσία του, υπογραμμίζοντας: «Η θυσία του είναι για όλους εμάς οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη. Κληρονομιά που άφησε σε μας, αλλά και σε όλο το έθνος. Κληρονομιά ασύγκριτη και αξεπέραστη. Αξίες δοκιμασμένες στον χρόνο, που δίνουν πνοή στη συνείδηση της ιστορικής μας συνέχειας, και χαλυβδώνουν για πάντα τη θέληση μας να αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις και να προχωρούμε μπροστά».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, μέλη της οικογένειας Ηλιάκη, εκπρόσωποι πολιτικών και θρησκευτικών αρχών και πλήθος κόσμου.