Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά βγήκαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βέβαια δημόσια και παρασκηνιακά η ένταση δεν ήταν αυτή που θα ανέμενε κανείς, διότι η επικείμενη εκλογική μάχη των βουλευτικών εκλογών και ο αγώνας για τον σταυρό επιδρά. Ενστάσεις, καρφιά και αιχμές υπήρξαν από σειρά στελεχών, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Σάκης Παπαδόπουλος, κ.ά. Ομως, ουδείς θέλει να δημιουργήσει μείζον θέμα ενόψει του δεύτερου και κρίσιμου ημιχρόνου στις βουλευτικές κάλπες. Μετά, είναι σίγουρο όπως λένε κατ’ ιδίαν διάφορα στελέχη, θα υπάρξει εκτενής και σε βάθος συζήτηση και τότε θα ειπωθούν όλα.
Εκ των συνθηκών η επικείμενη μάχη των βουλευτικών εκλογών είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η διαφορά των 9,5 μονάδων δημιουργεί και άλλο πολιτικό περιβάλλον. Και όπως είπε και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, δύσκολα ανατρέπεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και άρα ο στόχος είναι η μείωση της διαφοράς και κατ’ άλλους να μπλοκαριστεί η προοπτική της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Αυτή η εικόνα αρκεί για τις εσωκομματικές «εκρήξεις» που καταγράφονται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μέσω της αναζήτησης των υπευθύνων της συντριβής. Σε μια εμφανή προσπάθεια να προστατευθεί και η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα, τα κομματικά πυρά ήδη δέχονται:
1. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι ο εύκολος στόχος πολλών και το «κόκκινο πανί» και πάνω του έχουν πέσει πολλά πυρά. Ο υπουργός Επικρατείας που είχε και την ευθύνη για τις δημοσκοπήσεις εγκαλείται ότι έδωσε λάθος εικόνα στον Πρωθυπουργό και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να χαράξει διαφορετική στρατηγική τις τελευταίες ημέρες ή να την αλλάξει έστω και κατ’ ελάχιστον. Πάντως σταμάτησε η συνεργασία του Μεγάρου Μαξίμου με τις δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων και ο ίδιος αρνείται τα περί απομόνωσής του.
2. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – ο ηγέτης της ομάδας των «53+» – δέχεται πυρά από τμήμα των «προεδρικών» φορτώνοντάς του, ωσάν να ήταν αυτός ο μόνος υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Ο υπουργός Οικονομικών αρνείται την κριτική και μιλά για συλλογική προσπάθεια και αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου.
3. Η ομάδα των «53+» επιρρίπτει ευθύνες στον Δημήτρη Τζανακόπουλο για την επικοινωνιακή διαχείριση της προεκλογικής περιόδου. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν από τους ελάχιστους με συνεχείς παρουσίες στα ΜΜΕ, όταν πολλοί υπουργοί και βουλευτές ήταν κυριολεκτικά εξαφανισμένοι, αλλά ο γενικότερος σχεδιασμός του αμφισβητείται.
4. Ο Νίκος Παππάς δέχεται πολλά πυρά για την υπόθεση Πετσίτη που ήταν ένα από τα βασικά θέματα σφοδρής κριτικής της ΝΔ και διαμόρφωνε αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Επίσης του καταλογίζουν ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ και κατά πόσο στήριξε η δημόσια ραδιοτηλεόραση όπως έπρεπε την κυβέρνηση στην προβολή του έργου της.
5. Στο στόχαστρο βρίσκεται σχεδόν από όλους και ο Παύλος Πολάκης για τις συνεχείς παρεμβάσεις του που δημιουργούσαν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που ήταν ηχηρό κτύπημα στο κυβέρνων κόμμα. Η προσπάθεια, άλλωστε, να «εξαφανισθεί» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από το προεκλογικό κάδρο ήταν εμφανής – με εντολές του Μαξίμου.
6. Ο Πάνος Σκουρλέτης άκουσε αρκετά για την ανυπαρξία του κόμματος, όπως είπαν πολλοί. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε όσο λίγοι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, προσπάθησε να αναστήσει ένα… νεκρό κομματικό οργανισμό που από 4 – 5% ένα βασικό τμήμα της πήγε στη ΛΑΕ και οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν στην κρατική μηχανή. Ο ιός του κυβερνητισμού έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ που αν και έχει υψηλά ποσοστά, τα μέλη του είναι κόμματος του 5% και άρα ήταν εξαιρετικά αδύνατον να δώσει με καλύτερους όρους τη μάχη των εκλογών, στις οποίες δεν υπήρχαν ούτε εκλογικοί αντιπρόσωποι σε χιλιάδες τμήματα.