«Ενόψει εκλογών κάποιοι ανέξοδα υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλή φορολογία. Οι εύκολες λύσεις είναι «κούφιες», που δείχνουν κρυφές ατζέντες. Εμείς δεν υποσχόμαστε. Ζητούμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της κοινωνίας για τις μεγάλες αλλαγές της επόμενης 4ετίας», σημείωσε στην ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του equifund, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
Όπως είπε: «Δεν αντιμετωπίσαμε όλα τα προβλήματα 10ετιών σε 4 χρόνια και με τέτοιες συνθήκες. Είμαστε όμως η μόνη δύναμη, που μπορεί να δεσμευθεί αξιόπιστα ότι και θέλει και μπορεί να αναμετρηθεί με την κληρονομιά της κρίσης, τις παθογένειες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Ο ίδιος συνέχισε ότι, παρά τα θεσμικά και άλλα εμπόδια που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, μπόρεσε στα χρόνια αυτά να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα χρηματοδοτικών εργαλείων που ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και ενδυναμώνει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
«Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, ανέφερε ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι τί ανάπτυξη θέλουμε. Αν δηλαδή, όπως είπε, θέλουμε ανάπτυξη για όλους ή μιζέρια στην οποία μοιράζουμε τη φτώχια μας. Αυτό βέβαια είναι ένα επικοινωνιακό σχήμα χωρις πραγματικό περιεχόμενο. Το πραγματικό δίλημμα ενόψει εκλογών είναι εάν θα έχουμε ανάπτυξη διατηρήσιμη, δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και πως θα την πετύχουμε ή θα εχουμε «ανάπτυξη» όπως στο παρελθόν, άναρχη, αποσπασματική, άνιση για τους λίγους».
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό αποτύπωμα του υπουργείου Οικονομίας ο κ. Δραγασάκης ανέφερε τα εξής νούμερα:
– 1600 υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο
– Διευθέτηση 3500 μη ολοκληρωμένων επενδύσεων από τις 4400 που λίμναζαν από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους
– 18 έργα ΣΔΙΤ.
Στον τομέα της χρηματοδότησης της οικονομίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως είπε, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, υπήρχε ένα μεγάλο επενδυτικό κενό, δεν υπήρχε όμως κανένα ειδικό εργαλείο ή εξειδικευμένος θεσμός για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
«Μόλις αναλάβαμε, το 2015, θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιό μας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμών που θα είναι συμπληρωματικά τόσο μεταξύ τους όσο και με το τραπεζικό σύστημα. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το equifund» όπως είπε κια εξήγησε ότι σε «κλασικές» μορφές ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων, το Δημόσιο συμμετέχει στις ζημιές, αλλά δεν συμμετέχει στα κέρδη. Δηλαδή ιδιωτικοποιούντα τα κέρδη και «κοινωνικοποιούντα» οι ζημιές. Αντιθέτως, στο Equifund το Δημόσιο συμμετέχει στο διαμοιρασμό του ρίσκου, αλλά και στα κέρδη.
Το equifund, όπως είπε, συνοστά ένα νέο παράδειγμα σύμπραξης δημοσίου καιιδιωτικού τομέα με μια νέα πολιτική οικονομία σε ό,τι αφορά την ισόρροπη κατανομή κέρδους και ρίσκου, που βρίσκεται πιο κοντά στο δημόσιο συμφέρον και αυξάνει την κοινωνική αξία.
Το νέο χρηματοδοτικό οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, όπως είπε ο ίδιος, περιλαμβάνει:
– Στροφή του ΕΣΠΑ στην ενίσχυση ΜμΕ
– Διαμόρφωση στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης
– Δημιουργία επενδυτικών Ταμείων
– Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας με πόρους 7,8 δισ. ευρώ και επενδύσεις 22 δισ. έως το 2021
Είμαστε υπερήφανοι, κατέληξε ο υπουργός, «βγήκαμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του χρέους, αποκαταστήσαμε τη διεθνή αξιοπιστία και βελτιώσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και δημιουργήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ