Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για την ένταξη startups στον «CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), τον πρώτο ελληνικό επιταχυντή αποκλειστικά για τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του Τουρισμού.
Μέσω του προγράμματος και των δράσεων του «CapsuleT», το ΞΕΕ επιδιώκει να συνδέσει τον ελληνικό τουρισμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων που θα προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στον τουριστικό τομέα και να επιβραβεύσει τους νέους που καινοτομούν.
Η διάρκεια του Προγράμματος Επιτάχυνσης για κάθε κύκλο θα είναι 3 μήνες, με την δυνατότητα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να μπορούν να παραμείνουν ως «ένοικοι» για επιπλέον 3 μήνες και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του επιταχυντή δωρεάν.
Το πρόγραμμα του επιταχυντή περιλαμβάνει δράσεις, όπως εργαστήρια – σεμινάρια (workshops) και συναντήσεις καθοδήγησης (mentoring), ενώ επίσης σημαντικό κομμάτι του αποτελούν οι τοπικές εκδηλώσεις, οι ευκαιρίες παρουσιάσεων και οι συναντήσεις με ειδικούς του τουρισμού (meetups), επισκέψεις σε χώρους του κλάδου, αλλά και δραστηριότητες δικτύωσης.
Επιπλέον, οι εξωστρεφείς δραστηριότητες, μέσα από συνέδρια μάθησης -εκπαίδευσης και δικτύωσης, συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις και αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, αποτελούν στοιχείο-κλειδί του προγράμματος, προκειμένου να συνδεθούν οι ελληνικές ομάδες με τον υπόλοιπο κόσμο.
Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα προσφέρεται στους επιλεγμένους υποψηφίους δωρεάν και χωρίς καμία άλλη οικονομική απαίτηση (ίδια κεφάλαια ή μετοχές από την εταιρεία τους).
Οι δράσεις σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς και με την ανάγκη σύνδεσης και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων του οικοσυστήματος.
Κριτήρια αξιολόγησης
Ειδικότερα, τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης που θα εξετάσει η κριτική επιτροπή και θα απορρέουν από το σύνολο της αίτησης, προκειμένου μια startup να εισέλθει στον CapsuleT, είναι:
* Η ιδέα ως προς την καινοτομία της και την προσφερόμενη λύση σε ένα πρόβλημα της τουριστικής αγοράς, τον βαθμό πρωτοτυπίας και μοναδικότητας της λύσης αυτής καθώς και το βαθμό χρήσης τεχνολογίας για την υλοποίηση της.
* Η ομάδα ως προς τα μέλη της σε σχέση με τα τυπικά χαρακτηριστικά τους (εκπαίδευση, σχετική εμπειρία, προϋπηρεσία και δεξιότητες σε σχέση με το αντικείμενο και την αγορά), τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (δυναμική, γνώση αντικειμένου, μεθοδολογία, κατανομή ρόλων κ.α.), αλλά και την αντίληψη και αφοσίωσή τους για την υλοποίηση και επέκταση της ομάδας-εταιρίας τους στην αγορά.
* Η επιχειρηματική ωριμότητα και προοπτική του προϊόντος ή υπηρεσίας ως προς τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και τις προοπτικές κερδοφορίας.
Χρονοδιάγραμμα του προγράμματος
Περίοδος Αιτήσεων: 5 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019
Περίοδος Αξιολόγησης: 15 Ιουλίου με 1 Σεπτεμβρίου 2019
Κάθε αίτηση θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή και όσοι κριθούν «κατάλληλοι», θα προσκληθούν σε σχετική συνέντευξη.
Περίοδος Προγράμματος Επιτάχυνσης:
Ένταξη στο τρίμηνο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει σεμινάρια, συμβουλευτική καθοδήγηση, πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Επιταχυντή, ευκαιρίες δικτύωσης και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.ά.
Ολοκλήρωση και Επιβράβευση
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εταιρείες διαγωνίζονται για τα τελικά έπαθλα, ως μια επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη και γίνονται επίσημο μέλος της κοινότητας του «CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator».
Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα
* Οι αιτούντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν ελληνική ιθαγένεια ή μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα (αυτό αφορά τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας).
* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο ομάδες ή εταιρίες και όχι μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα.
* Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο του τουρισμού και να διαθέτουν:
– Μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση (business plan and proposition).
– Να έχουν τουλάχιστον ένα λειτουργικό πρωτότυπο (prototype ή MVP) για να παρουσιάσουν πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα και
– Μία ομάδα με τουλάχιστον 2 ιδρυτικά μέλη για να υποστηρίξουν την επιχείρηση.
Οι ομάδες που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιούν εφαρμογές και λειτουργικά πρότυπα (prototypes), προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία να είναι σχετικά με τους στόχους και την θεματική ενότητα του Προγράμματος, ήτοι εφαρμογές και λύσεις για τον τουριστικό κλάδο ξενοδοχίας και εστίασης, τουριστικών μεταφορών, μηχανές αναζήτησης, κρατήσεων και ηλεκτρονικών τουριστικών γραφείων, τουριστικών δραστηριοτήτων, ξεναγήσεων και εκδηλώσεων, εφαρμογές και λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, εξειδικευμένων λύσεων επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών.
Ενδεικτικά οι κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: Internet & web platforms, Mobile apps, Chatbots, Software, Hardware, Energy solutions, Mobility & Transportation solutions, Blockchain solutions, AI solutions, Big Data, Internet of Things.
Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τους όρους συμμετοχής και το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα τουcapsuletaccelerator.gr ή το σύνδεσμο www.capsuletaccelerator.gr/applications-acceleration-program-first-cycle-2019
Η περίοδος αιτήσεων λήγει στις 15 Ιουλίου 2019 και οι αιτήσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα στον εξής σύνδεσμο:https://www.eventora.com/en/Events/CapsuleTApplicationForm2019