Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες Τρίτη (4/6) στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Η παρέμβαση του εισαγγελέα περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου.
Τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά τα ίδια επεισόδια απαιτούν έγκλιση και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών Αρχών εάν και εφόσον κατατεθούν μηνύσεις.
Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη, σύμφωνα με την πρυτανεία του ΑΠΘ, «περίπου τριάντα άτομα εισέβαλαν βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις».
Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, κατηγορούν τα μέλη της Συγκλήτου για βία εναντίον τους και σε ανακοίνωσή τους εξήγησαν ότι ο λόγος της αντίδρασής τους είναι το ότι η Σύγκλητος αποφάσισε να συνεδριάσει «κρυφά».
Γαβρόγλου: Απολύτως απαράδεκτα τα γεγονότα στο ΑΠΘ
«Αυτά που έγιναν χτες είναι απαράδεκτα. Είναι απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα». Έτσι σχολίασε τα επεισόδια που έγιναν στο ΑΠΘ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ σήμερα.
Επίσης, μίλησε, για ακόμα μία φορά, για την «Επιτροπή Παρασκευόπουλου και το πόρισμα που έχει εκδώσει» και σημείωσε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι πρόφαση. «Δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα πρέπει να μπει συγκεκριμένο πλαίσιο στα πανεπιστήμια για να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα, είπε: «Το πλαίσιο εμείς το βάλαμε και το οποίο δεν δέχονται να το εφαρμόσουν, να το συζητήσουν. Έχει μία σημασία. Κανείς δεν λέει αυτό που όλοι λένε στα σιωπηλά. Να βάλουμε Αστυνομία να τελειώνει. Δεν λύνονται με Αστυνομία όλα τα προβλήματα, δεν είναι η Αστυνομία λύση για όλα τα προβλήματα».
Τι δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ
«Μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγα να τηλεφωνήσω, με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο. Με απείλησαν, είπαν θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο.
»Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Και μου λέει, όχι, δε σου το δίνω και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, που βρέθηκε στο επίκεντρο για το περιστατικό.