Την «ήδη υλοποιούμενη πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών», που συμπεριλαμβάνεται σε υπουργική απόφαση, που ολοκληρώθηκε σήμερα και παραδόθηκε για κύρωση, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
«Επιλέξαμε να θωρακίσουμε θεσμικά την εθνική στρατηγική για τα δάση. Ως εκ τούτου, παρότι οι σχετικές δράσεις είναι ήδη σε εξέλιξη, τις εντάξαμε σε υπουργική απόφαση» διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας προηγουμένως ότι «η αλλαγή των παραγωγικών και καταναλωτικών συνηθειών είναι μία επανάσταση που πρέπει να γίνει».
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την πρόληψη των πυρκαγιών, ο κ. Φάμελλος παρουσίασε ειδικό σχέδιο δράσης, που εντάσσεται στην υπό υπογραφή Υπουργική Απόφαση και περιλαμβάνει αύξηση πιστώσεων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, αύξηση χρηματοδότησης προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τη Δασική Υπηρεσία και Ενίσχυση αυτής της τελευταίας με 200 άτομα προσωπικό. Οι πηγές της χρηματοδότησης, που, όπως διαβεβαίωσε ο αν. υπουργός, έχουν ήδη εξασφαλιστεί, είναι τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο. «Πρόκειται για σχέδιο τριετίας (2019-21) συνολικού προϋπολογισμού 138 εκατομ. ευρώ, με άμεση πρόσληψη 200 μονίμων για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και περίπου 300 επιπλέον με συμβάσεις ορισμένου χρόνου» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Το τριετές σχέδιο δράσης θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τα δάση και ο δεύτερος τις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας. Περιλαμβάνει αξιολόγηση περιοχών με βαθμούς επικινδυνότητας, σύγχρονες μελέτες, ειδικά σχέδια πρόληψης και πιλοτικές εφαρμογές τους σε τρεις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν ζώνες υψηλού κινδύνου.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα από τις πυρκαγιές, τόσο σε ζωές όσο και σε δασικό περιβάλλον, προτεραιότητα στην εθνική στρατηγική για την πρόληψη των πυρκαγιών δόθηκε στη διαχείριση των δασών (υλοτομία, δασική οδοποιία, εργασία στο δάσος, περιπολίες κ.λπ.) που συνδέεται άμεση με την πρόληψη.
Αναφερόμενος στις προηγούμενες πολιτικές, επισήμανε τους μειωμένους πόρους, τα προβλήματα στη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, το έλλειμμα εκσυγχρονισμού και τεχνογνωσίας και τη μείωση του δασικού προσωπικού, παραθέτοντας ενδεικτικά ότι το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας από 6.196 άτομα το 1994, μειώθηκε στα 2.904 το 2014. Σε ό,τι, δε, αφορά την αποτελεσματικότητα του έργου καταστολής, κατά τον κ. Φάμελλο «σε περιπτώσεις διαπιστώθηκε απουσία της Δασικής Υπηρεσίας από τις μεγάλες πυρκαγιές», ενώ «σε εκκρεμότητα ήταν πάντα η συνεργασία των υπηρεσιών Πυροσβεστικής και Δασικής».
Παρουσιάζοντας απολογιστικά το έργο του υπουργείου του στον τομέα της Δασικής Πολιτικής, ο αν. υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην επικύρωση 44,3% δασικών χαρτών, ποσοστό που -όπως τόνισε- παρέλαβε στο 1,09%, καθώς επίσης και στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις στο πλαίσιο της πρόληψης, όπως η ΚΥΑ περί αντιπυρικής κοινωφελούς εργασίας για την απομάκρυνση καύσιμης ύλης από τα δάση. Μνημόνευσε τη 18η Απριλίου 2018 ως ημέρα της πρώτης συνεδρίασης στη Βουλή για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και τη 18η Αυγούστου του ίδιου έτους ως ημέρα της τελικής διαβούλευσης.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι στο σχέδιο νόμου, που αφορά τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια και συζητείται σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για παράταση των δασικών χαρτών έως τις 30 Αυγούστου και για τους δασωμένους αγρούς.