Αν και το fitness στις μέρες μας είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής, αρκετά παιδιά όπως αποδεικνύουν και τα νούμερα για την παιδική παχυσαρκία, δεν έχουν σχέση με την άθληση. Δεδομένου ότι οι συνήθειες εδραιώνονται από νωρίς, καλό είναι να φροντίσετε ώστε το παιδί σας να αγαπήσει από τα πρώτα του βήματα την άσκηση όχι για λόγους μόδας αλλά για την καλύτερη υγεία κι ευεξία του. Τι μπορείτε να κάνετε;

Γι’ αρχή αθληθείτε μαζί του. Από την προσχολική ηλικία παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν δράση και ευνοούν την κίνηση. Από το κρυφτό, το κυνηγητό και τη μπάλα, μέχρι παιχνίδια όπως το «περνά περνά η μέλισσα» και τα «μήλα» είναι ιδανικά. Σταδιακά αντικαταστήστε τα παιχνίδια με βόλτες με το ποδήλατο και περιπάτους. Ακόμα και στην καθημερινότητα σας αξιοποιήστε στιγμές κίνησης, καλώντας π.χ. το παιδί να σας συνοδεύσει στη βόλτα του σκύλου, στο σούπερ μάρκετ, τη λαϊκή κ.ο.κ.

Προμηθευτείτε παιχνίδια που θα σηκώσουν το παιδί από τον καναπέ και την οθόνη  όπως μία μπάλα, μία ρακέτα, τα διαχρονικά σχοινάκι, «λάστιχο» και «χούλα χουπ».

Έτσι αλλιώς απολαύστε στον ελεύθερο χρόνο σας υπαίθριες δραστηριότητες. Πηγαίνετε στις παιδικές χαρές, κάντε περπάτημα, τρέξιμο και κολύμπι τώρα το καλοκαίρι, παίξτε paint ball, βραχείτε με νεροπίστολα κ.ά.

Βρείτε τι αρέσει στο παιδί σας και ποιο σπορ του ταιριάζει περισσότερο φέρνοντάς το σε επαφή με κάποια αθλήματα μετέχοντας σε δωρεάν μαθήματα γνωριμίας, ώστε το παιδί να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι του αρέσει και αφήστε το να αποφασίσει. Όποια και αν είναι η επιλογή του εσείς ενθαρρύνετε την. Και αν αλλάξει γνώμη, δώστε τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει κάποια άλλη επιλογή.

Τα παιδιά μιμούνται και υιοθετούν συμπεριφορές που βλέπουν στους γονείς. Βρείτε κι εσεις το σπορ που σας αρέσει, αθληθείτε με πειθαρχεία και προσήλωση κι όλα θα γίνουν.

Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν κρύβει μέσα του έναν αθλητή, εξηγείστε του τα οφέλη για την υγεία και την ευεξία του, ώστε να τις διεκδικήσει με κάποιο τρόπο, και θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό σε όλη του τη ζωή.