«Υπάρχουν ψέματα, κολασμένα ψέματα και οι στατιστικές» έχει πει ο Μαρκ Τουέιν, ωστόσο υπάρχει πάντα η αλήθεια των αριθμών. Απόλυτα νούμερα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση μπορούν να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα και να αποκαλύψουν την (πικρή) πραγματικότητα. Για το κυβερνών κόμμα οι στεγνοί αριθμοί, όπως προέκυψαν από τις κάλπες της Αυτοδιοίκησης, είναι αμείλικτοι.
Κυρίως επειδή ουδείς μπορεί πια να τους «ακυρώσει» (δεν πρόκειται απλώς για δημοσκοπικά νούμερα που, όποτε θέλει, αποδομεί η κυβέρνηση), αλλά ούτε να αγνοήσει τη «μετάφρασή» τους: οι ψηφοφόροι «μαύρισαν» κυβερνητικούς υποψηφίους, γύρισαν την πλάτη ακόμα και σε ικανούς τοπικούς άρχοντες (ιδίως όσους μπήκαν σε διαδικασία στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ), έριξαν «ροζ κάστρα» και ανέβασαν τους γαλάζιους υποψηφίους – επίσημους ή αντάρτες -, στο πλαίσιο μίας γενικής, έντονης αποδοκιμασίας που διαμόρφωσε σχεδόν παντού ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα.
Στις περιφέρειες
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ακόμα και στην Περιφέρεια Αττικής, αν και ο Αλέξης Τσίπρας «γιόρτασε» τα αυξημένα ποσοστά από τον έναν γύρο στον άλλο της ηττημένης Ρένας Δούρου, η αλήθεια των αριθμών πιστοποιεί τεράστια απώλεια δύναμης. Η Δούρου, που καθ’ όλη τη διαδρομή της είχε τη στήριξη του Πρωθυπουργού, είδε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να της γυρνούν την πλάτη (για την ακρίβεια έχασε 415.660 ψήφους) σε σχέση με το 2014, όταν είχε εκλεγεί με 50,82%, έναντι του Γιάννη Σγουρού. Η σαφής «περιθωριοποίηση» της Δούρου από τους πολίτες της Αττικής άνοιξε τον δρόμο στον Γιώργο Πατούλη ώστε να πετύχει με τη στήριξη της ΝΔ συντριπτική νίκη. Περίπου ίδια η εικόνα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος επίσης μέτρησε βαθιές «πληγές», χάνοντας πάνω από τις μισές ψήφους, καθώς από 63.506 το 2014, έλαβε 33.259.
Ετσι, η περιφέρεια άλλαξε χρώμα, έχοντας πλέον στο τιμόνι την (επισήμως υποστηριζόμενη από τη ΝΔ) πρώην ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, κάθε άλλο παρά ευνόησε τον Απόστολο Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στους δήμους
Πηγές της ΝΔ σχολιάζουν ότι δόθηκε «ηχηρό, καθολικό μήνυμα από τους πολίτες», ενώ το αντικυβερνητικό ρεύμα μοιάζει ακόμα πιο ορμητικό σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κερδίσει νέες δυνάμεις ανά την Ελλάδα, αντιθέτως έχασε πολυπληθείς δήμους στους οποίους κυριαρχούσε, όπως οι Αγία Παρασκευή, Ζωγράφου και Αιγάλεω. Οσο για την Αθήνα, παρά την άνετη νίκη του Κώστα Μπακογιάννη απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός και σε αυτή την περίπτωση βρήκε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος με την άνοδο του ποσοστού του Νάσου Ηλιόπουλου στον δεύτερο γύρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι όσα εφιαλτικά για το κυβερνών κόμμα «ξημέρωσε» η κάλπη της Αυτοδιοίκησης φοβόντουσαν προεκλογικά ορισμένοι υποψήφιοι, οι οποίοι έσπευσαν να αρνηθούν πεισματικά τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ. Ενα από τα πρόσωπα που δεν θέλησαν να τα ακολουθήσει το «στίγμα» του κυβερνώντος κόμματος ήταν ο Γιώργος Καραμέρος (αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών της Δούρου).
Παρά την αρχική δυναμική του, ο ίδιος τερμάτισε δεύτερος στο Μαρούσι, μετά τον νεοδημοκράτη Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Κίνηση διαχωρισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει από την πρώτη στιγμή και ο Πέτρος Φιλίππου, πρώην αντιπεριφερειάρχης της Δούρου στην Ανατολική Αττική, ο οποίος εξελέγη στον Δήμο Σαρωνικού, έχοντας αποποιηθεί το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά, στον Δήμο Κορυδαλλού ο ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ Νίκος Χουρσαλάς σήμανε το τέλος των συνεχόμενων επιτυχιών του Σταύρου Κασιμάτη (είχε εκλεγεί δήμαρχος τρεις φορές), που κατέβηκε με τη στήριξη ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, επίσημοι κυβερνητικοί υποψήφιοι δεν κράτησαν το παιχνίδι υπέρ τους, χάνοντας από γαλάζιους αντάρτες: στο Αιγάλεω, ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπίρμπας που είχε εκλεγεί με καθαρό ποσοστό 60,03% το 2014 έχασε τη δημαρχία από τον Γιάννη Γκίκα, στην Αγία Παρασκευή έκανε το ίδιο ο Βασίλης Ζορμπάς έναντι του Γιάννη Σταθόπουλου και στου Ζωγράφου η ηττημένη Σταματία Καφατσάκη έχασε δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2014.
Στην Καρδίτσα η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε ψηφοφόρους και εν τέλει τη θέση του δημάρχου από τον Φώτη Αλεξάκο, ενώ σε άλλους δήμους οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «εξαφανίστηκαν» από τον πρώτο γύρο, όπως σε Καλαμάτα, Παλαιό Φάληρο, Αλεξανδρούπολη, Αγρίνιο, Χαλκίδα, Ηλιούπολη κ.ά.