Από τα αγαπημένα και πιο γευστικά πιάτα του καλοκαιριού, που απολαμβάνουν όλοι, είναι τα γεμιστά, ειδικά όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και διαθέτουν γεύση κι άρωμα.
Υλικά
12 ντομάτες
1/2 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλ. ρύζι γλασέ
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μεγάλες στρογγυλές ντομάτες, τις πλένουμε και κόβουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι ένα «καπάκι» από το μέρος του κοτσανιού. Αδειάζουμε τους σπόρους και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη σάρκα τους και τη βάζουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό. Στύβουμε τη σάρκα από τις ντομάτες μέσα σε σήτα. Βάζουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, να ξανθύνει και προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί λίγο μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το μισό πολτό από τις στυμμένες ντομάτες, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και 1/2 φλιτζάνι νερό και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε ντομάτα κατά τα 2/3. Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη. Ρίχνουμε στις ντομάτες το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες. Περιχύνουμε το φαγητό με τον υπόλοιπο πολτό από τις στυμμένες ντυομάτες και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά. Συνοδέψτε με τυράκι και παγωμένη μπίρα.