Νομοτεχνική βελτιωση στη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο αδίκημα του βιασμού προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, λέγοντας ότι σε συνεννόηση με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα διορθωθεί το σχετικό άρθρο ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.
Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ορισμό του βιασμού και τις ποινές που θεσπίζονται. Ο κ. Καλογήρου, προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα, ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει ότι το έγκλημα του βιασμού γίνεται πλημμέλημα με τους νέους Ποινικούς Κώδικες.
«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».
Σημειώνεται ότι η συζήτηση των Κωδίκων γίνεται μόνο με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών και των μελών της ΚΟ του Ποταμιού.
Νωρίτερα αποχώρησαν σε υψηλούς τόνους από την συνεδρίαση της Ολομέλειας ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ απέχει εξ’ αρχής από τη συνεδρίαση μη νομιμοποιώντας την δυνατότητα νομοθέτησης της κυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις των παρόντων κομμάτων
Για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία την οποία «δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδος. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά του ότι δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, τους αποκάλεσε πραξικοπηματίες αν και αργότερα ανακάλεσε ύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Τάσου Κουράκη.
«Παραβιάζετε άρ 1 του Συντάγματος περί λαϊκής κυριαρχίας. Από την στιγμή που οδεύουμε σε εκλογές είναι λυπηρό να έρχεται εδώ μια σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματικές διαδικασίες. Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις μέσα στις οποίες εμπεριέχονται σκορπιοί και φίδια» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ για να συνεχίσει «Είστε πραξικοπηματίες με την προσπάθεια που κάνετε σήμερα. Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε».
Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς και αφηγήματα δήλωσε ο Μανώλης Συντιχάκης εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο επίσης αποχώρησε από τη συζήτηση.
«Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είχε την ευκαιρία να το φέρει νωρίτερα και δεν το έπραξε. Αποτελεί μεθόδευση από την κυβέρνηση να περάσουν τέτοια σοβαρά νομοθετήματα για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός τις αλλαγές. Αποχωρούμε από την συζήτηση και ψήφιση. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες. Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς».
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό που δίδεται, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του.
Επίθεση Καλογήρου σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Εν τω μεταξύ, επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το βράδυ.
Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ που δεν μετέχει στις εργασίες της βουλής αυτή την εβδομάδα, αλλά και το ΚΙΝΑΛ ότι έχουν ως στόχευση να εμφανίζουν μια διαλυμένη βουλή και μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη στάση τους ευθεία προσβολή στα πρόσωπα που απαρτίζουν τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επί δύο χρόνια εργάστηκαν για να αλλάξουν οι κώδικες.