Μέσα στο όργιο τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και παρά το θόρυβο για τα ρουσφέτια και τις «τακτοποιήσεις» της τελευταίας στιγμής, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, κατέθεσαν τροπολογία που υποτίθεται ότι ποινικοποιεί την «παρακώλυση της κυκλοφορίας του Τύπου».
Υποτίθεται ότι η τροπολογία, που αμφιβάλλουμε εάν υπάρχει σε άλλη χώρα, γίνεται για να προστατευθεί το αγαθό της ελεύθερης έκφρασης και διάδοσης των ιδεών, όπως αυτές προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μόνο που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Γιατί καμιά συνωμοσία δεν υπάρχει να παρακωλύεται η διανομή ή η κυκλοφορία του Τύπου.
Για τον απλούστατο λόγο ότι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και διανομή του Τύπου, από τα τυπογραφεία, μέχρι το Πρακτορείο Διανομής, μέχρι τους διανομείς, μέχρι τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα θέλουν να τυπώνουν, να διανέμουν και πουλάνε έντυπα.
Όσο περισσότερα πουλάνε, τόσο περισσότερα έσοδα και κέρδη έχουν.
Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι άλλο. Η κυκλοφορία όλων των εφημερίδων και όλων των εντύπων είναι πολύ χαμηλή.
Σήμερα το σύνολο των πολιτικών εφημερίδων κάθε μέρα έχει μικρότερη αθροιστική κυκλοφορία από μία μόνο από τις απογευματινές εφημερίδες, την περασμένη δεκαετία.
Μικρή κυκλοφορία σε συνδυασμό με μικρή διαφήμιση, σημαίνει μειωμένα έσοδα.
Ορισμένες εφημερίδες μειώνουν τον αριθμό των φύλλων που τυπώνουν. Όμως, εάν το τιράζ πέσει κάτω από ένα όριο, τότε δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα σημεία πώλησης.
Αυτό εξηγεί γιατί όντως ορισμένα έντυπα δεν τα βρίσκουμε παντού.
Όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί η κυβέρνηση αυτή, ακόμη και τώρα που διανύει τις τελευταίες μέρες της, θέλει να κατασκευάζει εχθρούς.
Και ο αγαπημένος εχθρός της είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος έχει βρεθεί να είναι συνιδιοκτήτης του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου στην Ελλάδα.
Το γιατί υπάρχει ένα μόνο πρακτορείο αφορά τη συνολική κατάσταση του Τύπου αλλά και την απροθυμία άλλων επιχειρηματιών να επενδύσουν σε αυτό το χώρο.
Με αφορμή αυτό εδώ και καιρό και με αιχμή τον απαραίτητο Κώστα Βαξεβάνη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται μια ιστορία συνωμοσίας γύρω από τη διανομή των εντύπων.
Σύμφωνα με αυτό το «αφήγημα» το πρακτορείο δόλια δεν διανέμει όλες τις εφημερίδες και όλα τα έντυπα σε όλα τα σημεία πώλησης.
Η φυσιολογική αντίδραση θα ήταν πολύ απλά να ελεγχθεί το τιράζ που δίνεται, τα σημεία διανομής και οι πραγματικές πωλήσεις.
Όμως, αυτό θα επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις γιατί θα έδειχνε ότι την πραγματική απήχηση ορισμένων εντύπων, ενώ θα αποκάλυπτε ότι ο λόγος που δεν πάνε παντού είναι τα ίδια επιλέγουν μικρότερο τιράζ.
Όμως, η κυβέρνηση έρχεται και υιοθετεί τη θεωρία συνωμοσίας και προχωρά στην ποινικοποίηση των προβλημάτων με τη διανομή του Τύπου.
Πλέον είναι ποινικό αδίκημα η «μη διανομή όλων των φύλλων του τιράζ των εφημερίδων περιοδικών σε όλα τα υπάρχοντα σημεία πώλησης και […] η απόκρυψη των εφημερίδων και περιοδικών από τις επιχειρήσεις αυτών».
Αν γίνεται με πρόθεση, τουλάχιστον ενός έτους φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 έως 50.000 ευρώ, εάν γίνεται από αμέλεια φυλάκιση μέχρι ένα έτος.
Δηλαδή, χαλάει το φορτηγό του πρακτορείου ή το βανάκι του διανομέα; Πρόστιμο και φυλάκιση.
Δεν επαρκούν τα φύλλα που έχουν φτάσει για όλα τα περίπτερα; Πρόστιμο και φυλάκιση.
Δεν θέλει ένας ψιλικατζής να κρεμάει την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής; Πρόστιμο και φυλάκιση.
«Υποτροπιάζει» ο περιπτεράς; Τουλάχιστον διετής φυλάκιση.
Είναι προφανές ότι εδώ βλέπουμε να στήνεται μια μηχανή διώξεων και προστίμων για ένα ζήτημα που είναι ανύπαρκτο και ανυπόστατο, αλλά διευκολύνει τα «αφηγήματα» μιας κυβέρνησης που απλώς μετράει μέρες και ενός κόμματος που ετοιμάζεται για εκλογική συντριβή.