Παρατείνεται εκ νέου για διάστημα πέντε μηνών η ισχύς των διπλωμάτων οδήγησης των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασής τους στις υπηρεσίες Μεταφορών έως τις 31 Ιουλίου 2019.
Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Η παράταση ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, ενώ ταυτόχρονα χορηγείται σχετική βεβαίωση σε όσους εξετάζονται επιτυχώς, μέχρι να λάβουν το ανανεωμένο δίπλωμα.
Στόχος, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, είναι η αποσυμφόρηση των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών, οι οποίες έχουν την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και η διευκόλυνση των πολιτών.
Υπενθυμίζεται, ότι στην “ουρά” προκειμένου να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης βρίσκονται πάνω από 130.000 υποψήφιοι οδηγοί σε όλη τη χώρα, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πολύμηνη αποχή των εξεταστών οδήγησης από τη διαδικασία των εξετάσεων.
Επίσης, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, παίρνει πίσω την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, στις πρακτικές εξετάσεις, στο όχημα μαζί με τον υποψήφιο οδηγό έπρεπε να παρίσταται εκπαιδευτής άλλης σχολής οδηγών.
Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της ρύθμισης αυτής, έχει διακοπεί από τον περασμένο Μάρτιο η διενέργεια εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης, καθώς δεν ήταν δυνατή και νόμιμη η ασφαλιστική κάλυψη των επιβαινόντων στο εκπαιδευτικό όχημα κατά το χρονικό διάστημα των πρακτικών εξετάσεων. Και δεν ήταν νόμιμη η ασφαλιστική κάλυψη, καθώς στο όχημα επέβαιναν ο υποψήφιος οδηγός (δηλαδή, ένας οδηγός χωρίς δίπλωμα οδήγησης) κι ένας τρίτος εκπαιδευτής, που όμως δεν συνδεόταν νομικά με την σχολή οδηγών στην οποία ανήκε το όχημα.
Το υπουργείο Μεταφορών, έπειτα από το σάλο και την ταλαιπωρία που προκλήθηκε λόγω της εμμονής του στην εφαρμογή αυτής της στρεβλής ρύθμισης, υποστηρίζει τώρα, ότι: “Αίρεται η εναλλαγή των εκπαιδευτών των σχολών κατά το στάδιο εξέτασης του συνόλου των υποψήφιων οδηγών και επανεξεταζόμενων οδηγών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτών σε βάρος των εξεταζόμενων, τα οποία παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του μέτρου”!
Όπως αναφέρει το υπουργείο, “η ρύθμιση αυτή αφορά τη μεταβατική περίοδο την οποία διανύουμε, καθώς στην οριστική εφαρμογή, η εκπαίδευση των εξεταστών – εργαζομένων των Περιφερειών, του ειδικού σώματος που συγκροτείται και η ύπαρξη καμερών, θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του νέου συστήματος που καθιερώνει τη διαφάνεια”.
Επίσης, το υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζει ακόμα ότι στις Περιφερειακές Ενότητες που εξακολουθούν να μην πραγματοποιούνται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, “αυτό οφείλεται στη μη προσέλευση των εκπαιδευτών της περιοχής για την κατάθεση των αιτήσεων των μαθητών τους, προκειμένου να προγραμματιστούν οι εξετάσεις τους”.