«Ενός κακού μύρια έπονται» κατά την προσφιλή λαϊκή ρήση και ακριβώς αυτό ισχύει στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες με όσα συμβαίνουν ειδικά με τον εμφύλιο που ξέσπασε για το θέμα των αποσπάσεων στη Βουλή. Σε μια χρονική στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου είχε επικεντρωθεί στην προσπάθεια αλλαγής του κλίματος με πολιτική αντεπίθεση έναντι της ΝΔ στο πλαίσιο της στρατηγικής που ονομάζεται «προγραμματική πόλωση», οι κεραυνοί των διορισμών και αποσπάσεων έπληξαν καίρια το κυβερνητικό οικοδόμημα.
Για να μην πληγεί περισσότερο το κυβερνών κόμμα, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ζητήσει την ακύρωση των μετατάξεων ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η πολιτική ατμόσφαιρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις προσπάθειες και του πρωθυπουργικού επιτελείου να δοθεί το μήνυμα ότι η ΝΔ που καταγγέλλει τις μετατάξεις, είχε συναινέσει στη διαδικασία των μετατάξεων, στη λογική να εναρμονιστεί και η Βουλή με το νομοθετικό πλαίσιο περί κινητικότητας, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολύ μεγάλη γκρίνια για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Πάρα πολλοί σημειώνουν, παρασκηνιακά, καθώς ουδείς θέλει παραμονές των εκλογών να εκτεθεί δημόσια, ότι αν και όλα όσα έγιναν ήταν νόμιμα, εντούτοις δεν έχουν ηθική νομιμοποίηση υπό την έννοια ότι γίνονται κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και διαλυθεί η Βουλή. «Δίνουμε την εντύπωση, ότι είμαστε το ίδιο με το παλαιό που καταγγέλλουμε» λένε πολλοί που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα λάθη που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.
Στην έξοδο
Εν μέσω των πολλών εσωτερικών συγκρούσεων, το… «μάρμαρο» πλήρωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μετά την αποκάλυψη για τη μετάταξη την κόρη της στη Βουλή και την παραδοχή της ότι έγινε μέσω γνωριμιών και διασυνδέσεων αναγκάστηκε χθες να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων.
Η ίδια ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη και, αφού ζήτησε συγγνώμη μόνο από τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Καμιά ευθύνη δεν έχουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφασή μου να μη θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, είναι ειλημμένη ήδη από χθες (σ.σ. προχθές), ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής».
Εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως δεν αισθάνεται ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης και επέμεινε ότι όλα όσα ακούγονται αφορούν μια νόμιμη διαδικασία που ξεκίνησε από τη Διάσκεψη των προέδρων τον περασμένο Φεβρουάριο. «Εμείς με τον εαυτό μας είμαστε 100 φορές πιο αυστηροί. Οι άνθρωποι έχουν ήδη τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούν στη συνέχεια» είπε.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για τη μάχη των εθνικών εκλογών με κύριο χαρακτηριστικό ότι πολλά στελέχη και άλλα πρόσωπα στα οποία απευθύνθηκε το κόμμα, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια.
Ηδη, υπάρχει μια μαζική εικόνα αποχωρήσεων, ενώ στις εκλογές δεν θα συμμετάσχει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (σ.σ. εδώ και δυόμισι μήνες είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την πολιτική), ενώ δεν θα είναι υποψήφιοι τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη ένταση και πολλοί μιλάνε για σχέσεις οργής, αλλά λόγω του γεγονότος ότι σε ένα μήνα γίνονται εκλογές, τα μαχαίρια είναι στα θηκάρια. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συγκροτηθεί ένα επταμελές όργανο που αποτελείται, εκτός από τον ίδιο, από τους Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Αλέξη Χαρίτση και Εφη Αχτσιόγλου.