Πρόκειται για μια εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της ζήτησης για διαμερίσματα από επενδυτές, εγχώριους και ξένους, που μετά την αγορά τους τα μετατρέπουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb. Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ενδιαφέρον από ξένους για την απόκτηση της χρυσής βίζας μέσω επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η Αθήνα πρωταγωνιστεί και φέτος στην κούρσα της ανόδου, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης των τιμών, απόρροια της σημαντικής αύξησης των τουριστικών αφίξεων στο Λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια.
Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία που απέστειλαν στην κεντρική τράπεζα τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 στο σύνολο της χώρας. Το 2018, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6% (0,5%, 1,2%, 2,2% και 2,6% το α’, το β’, το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2018 αντίστοιχα), έναντι μείωσης 1% το 2017. Σημειώνεται ότι πέρυσι ανακόπηκε για πρώτη φορά από το 2008 η πτωτική τάση των τιμών. Σε σχέση ωστόσο με τα υψηλά τους, η απόσταση παραμένει μεγάλη, καθώς η σωρευτική υποχώρηση διαμορφώθηκε στις αρχές του 2019 στο 38%.
-Ποια ήταν η ετήσια αύξηση για παλαιά και νέα ακίνητα;
-Ποιες περιοχές παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση;
-Ποια ήταν η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας το 2018;
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τετάρτης
Το τουριστικό ρεύμα φούσκωσε 4% τις τιμές