«Η Τουρκία έχει αποφασίσει να το πάει μέχρι τέλους» σχολίασε μέσα από την εκπομπή One Line Weekend ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Το μέχρι τέλους σημαίνει δυο πράγματα» εξήγησε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε πως «η Τουρκία αποσκοπεί να αναστείλει οριστικά το πρόγραμμα της Κύπρου και να υποχρεώσει σε αναδίπλωση τη χώρα και τις εταιρίες γεωτρήσεων. Και αν δεν το καταφέρει, τουλάχιστον να μετριάσει μέρος του προγράμματος, στα τεμάχια που είναι πιο εύκολο για εκείνη, όπως το τεμάχιο 2 και 3» συνέχισε.
Υπογράμμισε, δε, πως «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για καμία πλευρά να στρατικοποιήσει αυτή την κρίση, μιας και αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας». Ερωτηθείς για τον αν υπάρχει περίπτωση αυτή η κρίση να εξαπλωθεί στο Αιγαίο, απάντησε πως δεν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.
«Θεωρώ πως και για την Τουρκία το να παραμείνει στην Αν. Μεσόγειο είναι ο στόχος, δεν θεωρώ ότι η Άγκυρα έχει λόγο να πολλαπλασιάσει τα ρίσκα μεταφέροντας αυτή την ένταση στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, συνέχισε, «η Τουρκία με αυτές τις κινήσεις που κάνει, ναι μεν από τη μια θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, διότι η Τουρκία υποτίθεται ότι στην περιοχή λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους Τουρκοκύπριους, άρα ουσιαστικά επικαλείται το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη. Έτσι με τον τρόπο αυτό προκαλεί και μας να λειτουργήσουμε ως εγγυήτρια δύναμη, έναντι των Ελληνοκυπρίων.
Ωστόσο, όπως είπε, «από την άλλη η Τουρκία δεν θα ήθελε να δει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδος στα ζητήματα αυτά παρά μόνο βέβαια, μια διπλωματική στήριξη που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες». Όσον αφορά την στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο εμείς να στρατικοποιήσουμε την κρίση, αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας.
Εμείς προφανώς και συμπαρατασσόμαστε με την Κύπρο, όμως μιλάμε για μια ελεύθερη χώρα, η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτή την κρίση». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «η κρίση αυτή δεν είναι μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, αν αφορούσε Ελλάδα και Κύπρο προφανώς θα έπρεπε να εμπλακούμε ενεργότερα. Ωστόσο πρόκειται για μια κόντρα μεταξύ της Τουρκίας και των υπολοίπων κρατών της περιοχής.
Δηλαδή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, όπως επίσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η σημασία της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου αυτή τη στιγμή συνίσταται ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας για το ρωσικό φυσικό αέριο, πράγμα το οποίο αποτελεί στρατηγική των Ευρωπαίων και των Αμερικανών». Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε «άρα δεν είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να καταστήσει διμερές το πρόβλημα.
Η Ελλάδα ορθά προσπαθεί να το καταστήσει πολυμερές γνωρίζοντας όμως ότι η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ έχουν και άλλα συμφέροντα, γι’αυτό δεν μπορούν να το πάνε μακριά».
Τέλος κατέστησε σαφές ότι εμείς σαν χώρα πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πίεση προς τους εταίρους, ώστε εκείνοι να μας δείξουν στην πράξη πως εννοούν την υποστήριξή τους έναντι της Κύπρου.
Βέβαια, έσπευσε να χαμηλώσει τις προσδοκίες αναφορικά με τις πιθανές κυρώσεις αφού όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα για τους ευρωπαίους σε σχέση με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να επιτρέψει η Τουρκία ρεύματα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος και τι αυτό θα σημάνει.
Διότι η προσφυγική κρίση πλέον δεν είναι αριθμητική είναι βαθιά πολιτική». Για αυτόν τον λόγο, κατέληξε, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό από τους ευρωπαίους.
«Όμως μιας και το κλίμα είναι πολύ αρνητικό δεν θα απέκλεια να δούμε κάποια κίνηση από πλευράς Ευρώπης, η οποία όμως δεν θα πλήττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία».
«Κάτι βέβαια που οι Τούρκοι θα εκλάβουν ως αδυναμία της Ευρώπης να προστατεύσει ένα κράτος μέλος της», ολοκλήρωσε.
Πηγή: onetv.gr