H παλαιά ρωμαϊκή ιστορία λέει ότι το 387 π.Χ. ο Βρέννος, αρχηγός των Γαλατών, απαίτησε από τους Ρωμαίους λύτρα 330 κιλά χρυσό για να του παραδώσουν τη Ρώμη. Με αλαζονικό τρόπο ο Βρέννος ζύγιζε όπως ήθελε τα λύτρα κι έριξε το ξίφος του στη ζυγαριά, απαιτώντας περισσότερα και λέγοντας: «Vae Victim» ή αλλιώς «Ουαί τοις ηττημένοις».
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα… λύτρα που θα προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το «σκορ» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα γράψει 3-0 στις 7 Ιουλίου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ύστερα από μεγάλες ήττες έρχονται πάντα και οι μεγάλες αναταράξεις, ακόμη κι αν αφορούν ένα κόμμα συμπαγές και αρχηγικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόλις 45 ετών και φαντάζει δύσκολο να θέλει να εγκαταλείψει από τόσο νωρίς την ηγεσία ενός κόμματος που το πήρε από το 4% και το ανέδειξε πρώτο στην Ελλάδα.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρωστάνε πολλά στον αρχηγό τους και σε καμιά περίπτωση δεν θα άνοιγαν θέμα διαδοχής του, εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας το επεδίωκε.
Ωστόσο, κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, ορισμένες συζητήσεις που γίνονται πίσω από τις κουρτίνες της Κουμουνδούρου αλλά και ο τρόπος που πολιτεύεται τελευταία ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολύ… εσωστρέφεια.
Αν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για διάδοχη κατάσταση – με τη σύμφωνη γνώμη του αρχηγού του οποίου δεν αμφισβητείται η πρωτοβουλία των κινήσεων – θα έλεγε ότι όπως σε όλα τα κόμματα θα γίνει «πάλη των γενεών».
Από τη μια οι παλιές «καραβάνες» του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ζήσει τα «άνυδρα» χρόνια, μέσα κι έξω από τη Βουλή, τις νύχτες με τα τσιγάρα και τις ατέλειωτες συζητήσεις για το μέλλον της Αριστεράς. Είναι αυτοί που ενδεχομένως να πιστεύουν ότι έχουν «κληρονομικό δικαίωμα» στο κόμμα. Βασικός εκπρόσωπος είναι ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και στελέχη όπως ο Πάνος Λάμπρου, ο Νίκος Βούτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Δημήτρης Βίτσας.
Οι 40άρηδες
Από την άλλη, είναι η νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, οι 40άρηδες ή ακόμη πιο μικροί, που αναδείχθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, που ανέλαβαν μικρές ή μεγάλες θέσεις στην εξουσία και που θα έλεγε κανείς ότι σήμερα έχουν το πάνω χέρι.
Είναι ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Ράνια Σβίγγου, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπουρνούς κ.λπ.
Κάπου ανάμεσα βρίσκονται στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Ολγα Γεροβασίλη κ.λπ.
Σ’ αυτήν την «περίεργη» ανθρωπογεωγραφία που θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν τα φαβορί και τα «καμένα» χαρτιά σε μια πιθανή διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.
Για παράδειγμα, «καμένα» χαρτιά θεωρούνται οι Ν. Παππάς, Δ. Τζανακόπουλος, Ρ. Δούρου εξαιτίας της υπερέκθεσής τους αυτά τα χρόνια, αλλά και όσων τους προσάπτουν. Οπως τα τραγικά λάθη στο Μάτι, οι σχέσεις διαπλοκής, αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάρρευση.
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει την Εφη Αχτσιόγλου ως «grand dame» του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Δίνοντάς της υψηλή προβολή, ο πρόεδρος του κόμματος πιστεύει ότι η υπουργός Εργασίας δεν έχει «καεί», έχει καλό προφίλ στην κοινωνία αλλά κυρίως είναι το πρόσωπο που μπορεί να συμβολίσει τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα διαμαρτυρίας του 4% σε ένα σοσιαλδημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό κόμμα.
Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφατικό. Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος από τη νέα γενιά, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου που συμβολίζει τη διεύρυνση στο Κέντρο και ο πάντα υπολογίσιμος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών ελέγχει σημαντικό μέρος της Κ.Ο., είναι ο άτυπος αρχηγός της ομάδας των «53+», είναι συμπαθής στον κόσμο, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο «τσάρο» που επέβαλε σκληρά μέτρα.
Ο Ευκλείδης δεν θα ήταν αδιάφορος για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχει κάνει αρκετές «αρχηγικές» εμφανίσεις κατά καιρούς.
Το παρασκήνιο λέει, πάντως, ότι από την παλαιά φουρνιά του κόμματος δεν είδαν με καλό μάτι την «πριμοδότηση» συγκεκριμένων στελεχών από τον Τσίπρα.
Το όνομα – έκπληξη
Αρκετοί είναι αυτοί που φαντάζονται διαδοχές ή ακόμη και ράβουν κοστούμια αρχηγού, αν κι όποτε ανοίξουν οι εσωκομματικές διεργασίες από τον ίδιο τον Τσίπρα. Το πρόσωπο, όμως, που ακούγεται εντόνως, τον τελευταίο καιρό, είναι αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος, που έφυγε όταν η κυβέρνηση «μεταλλάχθηκε» σε μνημονιακή, διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ, αλλά και πολλές συμπάθειες στο κόμμα. Θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση σε σχέση με τους σκληρούς κομματικούς από τη μια ή τους «βιαστικούς» νέους από την άλλη.
«Αλλά αυτό είναι πολύ μακρινό σενάριο…», λένε με νόημα στην Κουμουνδούρου.