Τέλος Φεβρουαρίου 2019. Η Κομισιόν με την έκθεσή της καταγράφει «δαπάνες υπό κατανομή» στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 982 εκατ. ευρώ αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι παίζει με αυτές δεδομένου ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος (3,6% το έβλεπε τότε η Κομισιόν έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ).

Ερχεται λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών και καθησυχάζει λέγοντας (σε ελεύθερη απόδοση) μην ασχολείστε με αυτές τις δαπάνες, τις μεταφέραμε ταμειακά στον προϋπολογισμό του 2019 μήπως και δεν προλάβουμε να πληρώσουμε τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων το 2018…

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν στη συνέχεια πως με αυτές τις δαπάνες δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι παροχών, διότι αν χρησιμοποιηθούν, θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό επηρεάζοντας το αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι

Πέρασαν οι μήνες, ήρθαν κοντά οι ευρωκάλπες, στήθηκε το παιχνίδι παροχών στο παρά πέντε με αυτή την περιβόητη «13η σύνταξη» την οποία ο Τσακαλώτος σχεδόν οργισμένα διέψευδε ως ενδεχόμενο όταν την είχε πλασάρει ως ιδέα «δώρου Πάχα» ο Τάσος Πετρόπουλος και χθες βγήκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να επιβεβαιώσουν πως το υπουργείο Οικονομικών πήρε τις «δαπάνες υπό κατανομή» και τις έκανε «13η σύνταξη». Αντιγράφω από το δελτίο Τύπου του υπουργείου: «Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 ανήλθαν στα 21.945 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 255 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.690 εκατ. ευρώ).

Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν στον ΕΦΚΑ 971 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Με αντίρροπο χαρακτήρα (μειωτικό έναντι του στόχου) λειτούργησε η πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή).

Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν έως και τον Μάιο του 2019 και αφορούν σε υπουργικές αποφάσεις εκδοθείσες το 2018, ήταν ύψους 325 εκατ. ευρώ.» Ολα νοικοκυρεμένα… Τα πλεονάσματα τώρα, τους στόχους και τις τρύπες ας τα διαχειριστεί ο επόμενος.