Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα παρεκκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ζήτησε, ωστόσο, αυτοί να αλλάξουν, στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεώρησε «δικαιολογημένη» μια διαδικασία επί παραβάσει για υπερβολικό έλλειμμα σε βάρος της Ρώμης.
Η Κομισιόν έχει απειλήσει να εκκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της Ιταλίας για τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της και καλεί την Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της φέτος και την επόμενη χρονιά.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια τέτοια κίνηση, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σε όλους τους εταίρους του στην ΕΕ αργά χθες Τετάρτη 19/6, δεσμευόμενος να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει να αποφύγει μια απευθείας αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού –τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα και τον Λουίτζι Ντι Μάιο από το Κίνημα των 5 Αστέρων– ο Κόντε κάλεσε επίσης την ΕΕ να διαμορφώσει εκ νέου την οικονομική της διακυβέρνηση.
«Δεν σκοπεύουμε να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις (που ορίζονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες) ούτε να ζητήσουμε εξαιρέσεις ή παραχωρήσεις αναφορικά με τους κανόνες», διαβεβαίωσε ο Κόντε στην επιστολή, που σήμερα αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Ο Κόντε σημείωσε σε κάθε περίπτωση «τον επείγοντα χαρακτήρα και την αναγκαιότητα να ξεκινήσει μια συζήτηση» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια «εις βάθος αναθεώρηση» των οικονομικών κανόνων.
Ο πρωθυπουργός έγραψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019, που σήμερα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, θα είναι «σημαντικά καλύτερο» από το αναμενόμενο. Δήλωσε επίσης ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη χρονιά.
Ο Κόντε δήλωσε ότι οι απειλές της Κομισιόν να εκκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες είναι ακατανόητες δεδομένων των πρόσφατων κυβερνητικών δεσμεύσεων, προσθέτοντας ότι η ερμηνεία της επί των κανόνων της ΕΕ τιμωρεί τις προσπάθειες της Ιταλίας να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη.
«Η Ιταλία, προς το συμφέρον των πολιτών της και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών, θα υιοθετήσει μια προσεκτική και συνεκτική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Κόντε, που συναντά σήμερα στις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους εταίρους του στο πλαίσιο διήμερης συνόδου κορυφής.
Η απόφαση για τον εάν θα ξεκινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της Ρώμης δεν αναμένεται πριν από τον επόμενο μήνα καθώς η Κομισιόν περιμένει να ανακοινώσει η Ιταλία τις νεότερες επίσημες δημοσιονομικές της προβλέψεις.
Ο Κόντε προειδοποίησε επίσης ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες δεν έφεραν κανένα όφελος σε κάποιες χώρες, αλλά αντ’ αυτού τροφοδότησαν το αντιευρωπαϊκό κλίμα, κάτι που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.
«Η κοινωνία των πολιτών επιδεικνύει αυξανόμενες ενδείξεις αγανάκτησης, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό «έχει τις ρίζες του στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν την περασμένη δεκαετία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όπως δείχνει η περίπτωση της Ελλάδας, η επιλογή να περιοριστούν οι κυβερνητικές ενέργειες στον αποκλειστικό και αυστηρό σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο κοινωνικός τους αντίκτυπος… αποδεικνύεται δραματικά αντιπαραγωγική», με τον Ιταλό πρωθυπουργό να ζητά να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών η «οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ