Σε περίπου 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ανέρχεται η κλοπή της κυβέρνησης από τους 200.000 υποψήφιους συνταξιούχους που περιμένουν έως και τρία χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους, με στόχο να εμφανίσει πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ. Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη διάλυση του ΕΦΚΑ, τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου καθώς και για μεγάλες καθυστερήσεις στις συντάξεις που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία).

Εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ (με ημερομηνία άντλησης στοιχείων 30 Απριλίου 2019) αποδεικνύει ότι:

  • Ο πραγματικός αριθμός των συνταξιούχων που έχουν καταθέσει αίτηση και περιμένουν να λάβουν την κύρια σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ ξεπερνά τις 167.000. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε έγγραφο τέτοιος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, τετραπλάσιος από τις 40.000-45.000 που ανακοινώνει επισήμως εδώ και μήνες το υπουργείο Εργασίας!
  • Το έγγραφο του ΕΦΚΑ καταγράφει τις αιτήσεις ανά Ταμείο, δεν συμπεριλαμβάνει όμως όσους αναμένουν σύνταξη από την πρώην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτοί ανεπισήμως υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25.000-30.000 επιπλέον, αν και ουδείς ανακοινώνει τον αριθμό τους, καθώς η Υπηρεσία Συντάξεων υπολειτουργεί και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έχουν εγκαταλειφθεί «από συστάσεως ΕΦΚΑ» στην τύχη τους. Κι έτσι όμως, ο συνολικός αριθμός των εν αναμονή συνταξιούχων αγγίζει σχεδόν τις 200.000, όντας πενταπλάσιος από τον επισήμως ανακοινωθέντα. Οπως αποκαλύπτει ωστόσο το νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του 2014: ανέρχονται συνολικά στις 167.243 με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν στις 30 Απριλίου 2019 (έναντι 168.922 πριν από πέντε χρόνια), αλλά χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον και οι τουλάχιστον 25.000-30.000 εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου που εκδίδονται από το ΓΛΚ! Οποιος δεν έχει πάρει κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να λάβει ούτε την επικουρική του από το ΕΤΕΑΕΠ ούτε οποιαδήποτε άλλη συνταξιοδοτική παροχή (μέρισμα ή εφάπαξ κ.λπ.). Ετσι, πίσω από τις 167.243 εκκρεμείς αιτήσεις νέων συνταξιούχων τον Απρίλιο (ή σχεδόν 200.000 συνολικά μαζί με του Δημοσίου) κρύβονται αιτήσεις για τουλάχιστον 320.000-350.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Δηλαδή σχεδόν όσες ήταν και το 2014, με το κόστος τους να προσδιορίζεται από το υπουργείο Εργασίας σε 2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΟΚΠ επισήμαναν ότι ξεπερνούν τις 188.000 οι κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ οι οποίες εκκρεμούν.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000 (δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου). «Παραμένουμε σ’ αυτό το συγκεντρωτικό μέγεθος, στο οποίο καταφέραμε να φτάσουμε με εντελώς εμπειρικό τρόπο και με τη βοήθεια των υπαλλήλων, διότι δυστυχώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ – με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης – είναι “χειραγωγημένα”. Επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις – ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κ.λπ. – ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα στην οποία εμείς καταλήξαμε λαμβάνοντας στοιχεία από τα τμήματα συντάξεων των Ταμείων. Για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κ.λπ.) ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία, αφού αυτές είναι εκατοντάδες χιλιάδες» αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ.

Εγκύκλιος

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε ενταχθέντες σε αυτόν φορείς, παρέχει εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ δικαιούνται σύνταξης, εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισής τους για την αυτή αιτία και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, που προβλέπει η νομοθεσία του αντίστοιχου φορέα κύριας ασφάλισής τους, καθώς και η γενικότερη νομοθεσία, όπως εκάστοτε ισχύουν. Συνεπώς, δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΕΑΕΠ θεμελιώνεται, εφόσον ο ασφαλισμένος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τουλάχιστον σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης και σε τουλάχιστον έναν από τους ενταχθέντες στο ΕΤΕΑΕΠ πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης.