Την εβδομάδα που πέρασε, για πρώτη φορά τα τελευταία έντεκα χρόνια, δύο γεγονότα ήρθαν να δώσουν πνοή αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε στην απόδοση του πενταετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2008, υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.
Το ελληνικό πενταετές έγραψε απόδοση έως και 1,223% την Πέμπτη όταν η διακύμανση του αντίστοιχου πενταετούς ιταλικού τίτλου ήταν από 1,172% έως και 1,3%.
Στα μέσα της εβδομάδας, άλλωστε, για πρώτη φορά από το 2008, ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές από 20 χώρες εκδίδοντας ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 αντλώντας τελικά 400 εκατ. ευρώ με τις συνολικές προσφορές στα 850 εκατ. ευρώ.
Τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία προφανώς δεν έχουν εξαλειφθεί, όπως όμως φάνηκε και από εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, η προοπτική αλλαγής σελίδας στην οικονομική πολιτική της χώρας μετά τις εκλογές έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος προσδοκιών.
Την αλλαγή κλίματος φαίνεται να συμμερίζονται και οι θεσμοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις νεότερες εκτιμήσεις τους, ο πήχης της ανάπτυξης συντηρείται πάνω από 2% φέτος όταν δυο μήνες νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα και τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς που επέφερε η τάση ήταν καθοδική.
Αντίστοιχα θετικότερες εκτιμήσεις γίνονται πλέον και για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα.
-Πότε αναμένεται η έκδοση νέων ομολόγων;
-Γιατί θεωρείται κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
-Η μαύρη τρύπα των 5,8 δισ. ευρώ και η τήρηση των δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο