Σε τροχιά δυναμικής επανεκκίνησης μπαίνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ενθρόνιση, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης, του Ελπιδοφόρου, του 7ου κατά σειρά Αρχιεπισκόπου που θα βρεθεί στο τιμόνι της σημαντικότερης επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με όπλα τη μεγάλη εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπό του σύσσωμη η Αγία και Ιερά Σύνοδος, το επικοινωνιακό χάρισμα αλλά και την κατάρτισή του, ο 52χρονος Ελπιδοφόρος – που αναλαμβάνει την πνευματική καθοδήγηση 1,5 εκατομμυρίου πιστών – θα κινηθεί από τις πρώτες κιόλα μέρες της αρχιεπισκοπικής του θητείας, όπως όλα δείχνουν, σε τέσσερις άξονες.

Πρώτη βασική του επιδίωξη θα είναι να «διορθώσει» και να βελτιώσει την εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω, και όχι μόνο στο ορθόδοξο κοινό, η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.

Ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος. Αποτελεί σημαντικό βραχίονα της Ομογένειας, έχει επαφές με πολιτικούς παράγοντες, ακόμη και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Βρίσκεται εξάλλου στην καρδιά των παγκόσμιων εξελίξεων και συνακόλουθα ό,τι κάνει ή ό,τι παραλείπει να κάνει δεν μένει στην αφάνεια. Για παράδειγμα, η παύση των εργασιών στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, στο Σημείο Μηδέν, στα τέλη του 2017, άνοιξε μία τεράστια «πληγή» στο προφίλ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πολλοί τότε, εντός κι εκτός της ορθόδοξης Κοινότητας, είχαν απογοητευτεί όταν έμαθαν ότι σταματάνε οι εργασίες στον ναό που χτιζόταν με σχέδια του Σαντιάγο Καλατράβα.

Τώρα όμως εξίσου πολλοί είναι αυτοί που αισιοδοξούν ότι ο Ελπιδοφόρος με τις αναμφισβήτητες οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες θα μεριμνήσει για να επουλωθεί αυτή η πληγή.

Η ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης είναι ένας ακόμη άξονας, σύμφωνα με πληροφορίες, στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα δώσει μεγάλο βάρος.

Αλλωστε αυτή ήταν μία από τις βασικές οδηγίες που έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Ελπιδοφόρο λίγες ώρες μετά την εκλογή του.

Η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια οικονομικές δυσκολίες, όμως προεξοφλείται πως ο Ελπιδοφόρος έχει το know-how – όπως θα έλεγαν και οι ομογενείς στην Αμερική – για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της και όχι μόνο.

-Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής;

-Ποια θα είναι στάση του έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών;

-Ποιος ο ρόλος του στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Ενας Αρχιεπίσκοπος διπλωμάτης