Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας καθώς μετά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως αν συνεχίσει της απειλές της θα υποστεί κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες της κυπριακή ΑΟΖ απευθύνεται προς της ΕΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «μία ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ θα ήταν λάθος». Την ίδια στιγμή, καλεί την ΕΕ να παραμείνει αμέτοχη εκβιάζοντας – εμμέσως – με επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία, παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ και ευρωπαίους ηγέτες, δείχνει να αψηφά τους πάντες φτάνοντας αυτή τη φορά στο σημείο να προειδοποιήσει την ΕΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μία «ενδεχόμενη απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ θα ήταν λάθος».
Πιο συγκεκριμένα, τουρκικό non paper αναφέρει πως «μία ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ θα ήταν λάθος», προειδοποιώντας μάλιστα ότι «θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην αποδυναμωμένη εικόνα που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε ως προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».
Σύμφωνα με αποκάλυψη του Φιλελεύθερου Κύπρου, το τουρκικό non paper αναφέρει ακόμη ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Επί της ουσίας, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους, οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται δήθεν σε νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Αφού, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, επικαλείται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση, την πρόταση «για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό non paper. Και καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις αποφάσεις της Ε.Ε…
Το τουρκικό non paper ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, ενώ προειδοποιεί για επιδείνωση τόσο των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την ίδια ώρα, η Βρετανία επιχειρεί να αποδομήσει τη δήλωση στήριξης της Φεντερίκα Μογκερίνι (!) προς τη Λευκωσία, διατυπώνοντας πίσω από κλειστές πόρτες τον ισχυρισμό ότι «έχει νομικά κενά», κάτι που όπως πληροφορούμαστε, έχει ως αποτέλεσμα η Ε.Ε. να αναφέρεται «σε έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…