Την εβδομάδα που πέρασε, για πρώτη φορά τα τελευταία έντεκα χρόνια, δύο γεγονότα ήρθαν να δώσουν πνοή αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε στην απόδοση του πενταετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2008, υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Το ελληνικό πενταετές έγραψε απόδοση έως και 1,223% την Πέμπτη όταν η διακύμανση του αντίστοιχου πενταετούς ιταλικού τίτλου ήταν από 1,172% έως και 1,3%.
Στα μέσα της εβδομάδας, άλλωστε, για πρώτη φορά από το 2008, ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές από 20 χώρες εκδίδοντας ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 αντλώντας τελικά 400 εκατ. ευρώ με τις συνολικές προσφορές στα 850 εκατ. ευρώ.
Τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία προφανώς δεν έχουν εξαλειφθεί, όπως όμως φάνηκε και από εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, η προοπτική αλλαγής σελίδας στην οικονομική πολιτική της χώρας μετά τις εκλογές έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος προσδοκιών.
Την αλλαγή κλίματος φαίνεται να συμμερίζονται και οι θεσμοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις νεότερες εκτιμήσεις τους, ο πήχης της ανάπτυξης συντηρείται πάνω από 2% φέτος όταν δυο μήνες νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα και τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς που επέφερε η τάση ήταν καθοδική. Αντίστοιχα θετικότερες εκτιμήσεις γίνονται πλέον και για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα. Παρότι παραμένει η παραδοχή πως αργά ή γρήγορα, δεν αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων στο «βαρίδι» των κόκκινων δανείων το πιστωτικό σύστημα να χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, το πετυχημένο «πείραμα» της Πειραιώς αλλά και η εκρηκτική άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, δίνουν τη δυνατότητα σε αναλυτές να εκτιμούν πως η άσκηση άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων – αν χρειαστεί – θα διενεργηθεί με σαφώς καλύτερους όρους. Εθνική και Alpha Bank, άλλωστε, σχεδιάζουν να εκδώσουν άμεσα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.
Ομόλογο
Μετά τις εκλογές, εφόσον το θετικό κλίμα στις αγορές διατηρηθεί, παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων έως το τέλος Ιουλίου. Αναμένουν μάλιστα μια δυναμική κίνηση, με έκδοση ομολόγων 15ετούς διάρκειας, λήξης 2034 πέραν του ορόσημου του 2032 οπότε εκνπέει η επίπτωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και αρχίζουν οι προβληματισμοί.
Στον βαθμό όπου οι προσδοκίες αυτές επιβεβαιωθούν και σε συνάρτηση με τα μηνύματα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Αύγουστο, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ενα τέτοιο σενάριο διαμορφώνει έδαφος θετικής και δυναμικής επανεκκίνησης για την ελληνική οικονομία αλλά όπως επίσης τονίζουν πηγές της αγοράς, ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποστείλει στην Κομισιόν προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, πριν από την κατάθεσή του την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με τα σημερινά δεδομένα, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για μαύρη τρύπα έως και 5,8 δισ. ευρώ στη διετία εξαιτίας του πακέτου Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές.
Πηγές της ΝΔ εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με τους θεσμούς αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων επί των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, όμως, έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η λήψη διορθωτικών μέτρων εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι 3,5% φέτος.