Αποκλειστικά εντός των ελληνικών συνόρων αναμένεται να δραστηριοποιείται σύντομα ο ΟΤΕ, καθώς η επέκτασή του στα Βαλκάνια πρόκειται να τερματιστεί με την αποχώρησή του και από τη ρουμανική αγορά.
Συγκεκριμένα, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εταιρεία Barclays, ο ΟΤΕ επεξεργάζεται σενάρια αποχώρησης και από τη ρουμανική αγορά, στην οποία εισήλθε το 1998. Η πώληση των Telekom Romania (TR) και Τelekom Romania Mobile (TRM) ως πρόθεση, είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ωστόσο, η πρόσληψη συμβούλου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Ο ΟΤΕ στοχεύει να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά, στην οποία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. έως το 2022, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ παράλληλα επεκτείνεται σε δραστηριότητες όπως είναι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (Cosmote Insurance), οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου (Cosmote Payments), το ηλεκτρονικό στοίχημα (mobile betting) και οι υπηρεσίες IoT (Internet of Things). Η πορεία των μεγεθών των εταιρειών του στη Ρουμανία είναι πτωτική, ενώ για να αναπτυχθούν περαιτέρω και να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (1ο τρίμηνο 2019) οι εταιρείες στη Ρουμανία συνεισφέρουν το 24% των εσόδων του ομίλου ΟΤΕ (το υπόλοιπο 76% προέρχεται από τις εταιρείες στην Ελλάδα) και το 8% του προσαρμοσμένου EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), ενώ το υπόλοιπο αφορά την εγχώρια δραστηριότητα.
Σήμερα, ο ΟΤΕ ελέγχει το 54,01% της TR, η οποία προσφέρει σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση, ενώ το 45,99% ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο. Η TRM είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι πρόσφατα το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκε απευθείας στην Cosmote και το 30% στην TR.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έξοδο από τη Ρουμανία, ο ΟΤΕ προχώρησε στη μεταβίβαση του 70% της TRM στην TR και -μέσω της TR- στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της TRM, κατά 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου η τελευταία να αποπληρώσει ενδοεταιρικό δάνειο στην πρώην μητρική της, την Cosmote.
Υπενθυμίζεται, ότι μόλις πρόσφατα ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε την πώληση της Telekom Albania Sh.A. έναντι συνολικού ποσού 50 εκατ. ευρώ στην Albania Telecom Invest AD.
Είχε προηγηθεί η έξοδος από τα Σκόπια, την Αρμενία, τη Σερβία και την Βουλγαρία, καθώς και η πώληση της εταιρείας του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat στην αραβική εταιρεία Arabsat.
Έτσι, οι εταιρείες στη Ρουμανία είναι οι μοναδικές που διατηρεί ο ΟΤΕ στο εξωτερικό και η πώλησή τους, εφόσον προχωρήσει, θα σημαίνει ότι περιορίζει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, δίνοντας τέλος στην πολυσυζητημένη επέκτασή του στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.
Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση της Αλβανίας, το καθαρό ποσό που εισέπραξε ο ΟΤΕ από την πώλησή της Telekom Albania Sh.A., διανεμήθηκε στους μετόχους του ως έκτακτο μέρισμα. Άγνωστο παραμένει εάν θα επαναληφθεί το ίδιο στην περίπτωση που πουληθούν και οι εταιρείες του ΟΤΕ στη Ρουμανία, όπου το ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι πολλαπλάσιο αυτού της Αλβανίας. Ήδη, η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εκτεταμένη κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home, FTTH) σε περίπου 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περίπου 90% πληθυσμιακή κάλυψη 4G υπηρεσιών. Επίσης, εξυπηρετεί 2,137 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, 1,117 εκατ. συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών, 1,408 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης και 4,646 εκατ. κινητής τηλεφωνίας.
Βάσει των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία μειώθηκαν 4,4%, φτάνοντας στα 216,6 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA στη Ρουμανία, μειώθηκε κατά 20,8% σε 26,2 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται ακόμα οι Orange Romania, Vodafone Romania, RCS & RDS και UPC. Η Orange Romania εισήλθε στη χώρα το 1997 και ηγείται με 10,693 εκατ. πελάτες κινητής, σταθερής και τηλεόρασης (στοιχεία Μαρτίου 2019). Το δίκτυο 4G της Orange καλύπτει σήμερα το 96,9% του πληθυσμού και το 100% του αστικού πληθυσμού.
Η Vodafone Romania ακολουθεί με 9,749 εκατ. πελάτες προσφέροντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων. Έπειτα από την εξαγγελθείσα συμφωνία μεταξύ της Vodafone Group και της Liberty Global, η Vodafone Ρουμανίας αναμένεται να εισάγει και σταθερές υπηρεσίες στο χαρτοφυλάκιό της, εξαγοράζοντας τη UPC Ρουμανίας. Η UPC παρέχει σταθερές υπηρεσίες φωνής, Internet και τηλεόρασης, έχοντας 961.700 πελάτες.
Η RCS & RDS είναι μέλος του Digi Communications Group και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών, εξυπηρετώντας 3,4 εκατ. ενεργούς πελάτες τηλεοπτικών υπηρεσιών, 2,6 εκατ. στη σταθερή τηλεφωνία και 3,36 εκατ. στην κινητή.