Καλαμαράκια, σουπιές και χταπόδι γίνονται πεντανόστιμα τραγανά κεφτεδάκια, με τη βοήθεια αρωματικών, ψωμιού, γαλέτας και κρασιού, σε ένα πιάτο γεμάτο… θάλασσα που θα απολαύσουν μικροί και μεγαλύτεροι.

Yλικά

200 γραμμάρια καθαρισμένα καλαμαράκια

200 γρ. καθαρισμένες σουπιές

200 γρ. καθαρισμένο χταπόδι

2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα

3-4 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

2 φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

200 γρ. ψωμί μουλιασμένο σε λευκό κρασί

1 φλ. τσ. κόκκινο κρασί

4 κουταλιές σούπας ξύδι

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 κ. σ. ρίγανη

αλάτι και πιπέρι

τριμμένη γαλέτα

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το μουλιασμένο ψωμί, που έχεουμε στίψει, τον μισό μαϊντανό, τις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, το κόκκινο κρασί και το ξύδι, το λάδι και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια και το βάζουμε στο μπλέντερ του μίξερ σας λίγο-λίγο και το αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα πολτός. Το αδειάζουμε σε ένα άλλο μπολ. Μόλις τελειώσει και η τελευταία δόση, αφήνουμε τον πολτό να ησυχάσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά γαλέτα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το μείγμα μας. Ρίχνουμε από πάνω λίγο αλεύρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου ½ ώρα. Μπορούμε να κάνουμε τους κεφτέδες μας στο τηγάνι ή στον φούρνο. Αν τους κάνουμε τηγανητούς τους πλάθουμε στρογγυλούς, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε. Αν τους βάλουμε στο φούρνο τους πλάθουμε σε πλατιά μπιφτέκια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε αν θέλουμε κι αλατοπιπερωμένες πατατούλες  και λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα. Συνοδέψτε με σαλάτα της αρεσκείας σας.