Την ανιούσα για τα 20.000 δολάρια, επίπεδο που είχε αγγίξει τον Δεκέμβριο του 2017, έχει πάρει και πάλι το περιβόητο bitcoin. Ισχυρή ώθηση στο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη που κυκλοφορεί ήδη μια δεκαετία έδωσε η απόφαση του Facebook να λανσάρει το δικό του ψηφιακό νόμισμα το 2020. Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το bitcoin είχε κατρακυλήσει μέχρι τα 3.200 δολάρια. Αλλά από την αρχή του τρέχοντος έτους έχει αναλάβει δυνάμεις και η αξία του καταγράφει άνοδο της τάξεως του… 240%.

Συγκεκριμένα, το bitcoin εκτινάχθηκε στα 12.682 δολάρια, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2018. «Το αποφασιστικό άλμα πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 10.000 δολαρίων αποδίδεται στην προτίμηση των θεσμικών επενδυτών, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων προς το κρυπτονόμισμα, αλλά και στην προαναγγελθείσα από το Facebook κυκλοφορία του libra», δήλωσε στη βρετανική «Evening Standard» ο ειδικός περί των ψηφιακών νομισμάτων αναλυτής της Interactive Investor, Γκάρι ΜακΦάρλαν.

Προ ολίγων ημερών το Facebook, που αριθμεί περί τα 2,4 δισ. ενεργούς χρήστες, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το Calibra Wallet, μέσω του οποίου οι φίλοι του μέσου θα μπορούν μέσω WhatsApp, Messenger αλλά και μιας νέας ξεχωριστής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί, να πληρώνουν με libra. Αρχικά οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον με πολύ μικρό έως μηδενικό κόστος – «τόσο εύκολα και γρήγορα όσο ανταλλάσσουν φωτογραφίες», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Τρομάζει η Facebank

Διακηρυγμένος στόχος του αμερικανού επιχειρηματία είναι το libra να γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο νόμισμα συναλλαγών και όχι ένα κερδοσκοπικό εργαλείο, όπως είναι κατά κύριο λόγο το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, στελέχη κεντρικών τραπεζών (με πρώτο το βρετανό κεντρικό τραπεζίτη Τζιμ Κάρνεϊ) αλλά και κυβερνητικών επιτελείων έχουν ήδη εκφράσει την επιφυλακτικότητά τους για το libra και εν γένει για τη… Facebank που θέλει να φτιάξει ο Ζάκερμπεργκ, όπως τη χαρακτήριζαν χθες οι «Financial Times». Πέραν όλων αυτών, ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για τη μεταφορά Libra μέσω των θυγατρικών και εν γένει των εφαρμογών του Facebook, δεδομένου ότι είναι πρόσφατα τα κρούσματα διαρροών στοιχείων προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών του μέσου, που αποκαλύφθηκαν.

Παρά ταύτα περίπου τριάντα διεθνούς βεληνεκούς επιχειρήσεις, όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal αλλά και η Uber, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν με τη Facebank και το libra, στηρίζοντας και νομιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που φέρνει διεθνώς στις συναλλαγές η ψηφιακή τεχνολογία. «Οι αγορές περιμένουν νέες κρυπτο-κινήσεις από μεγάλες τεχνολογικές και άλλες επιχειρήσεις και η προσδοκία αυτή δίνει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο των ψηφιακών νομισμάτων αντισταθμίζοντας τη βεβαιότητα ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να βάλουν χαλινάρι στο libra του Facebook» σημειώνει ο ΜακΦάρλαν της Interactive Investor.

Μετεωρισμοί

Ο βρετανός αναλυτής προβλέπει ότι το bitcoin, που έχει συμπληρώσει ήδη ένα οκταήμερο αδιάλειπτης ανόδου, θα συνεχίσει να ανατιμάται, εκτιμώντας ότι έχει πλέον πολλές πιθανότητες να ξεπεράσει τα 20.000 δολάρια που είχε φθάσει τον Δεκέμβριο του 2017. Προειδοποιεί ωστόσο ότι «όταν το bitcoin κάνει θεαματικές κούρσες προς την κορυφή, αναλόγως θεαματική είναι και η κατακρήμνισή του από αυτή».

«Αρχίζουμε να έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε πάλι στο 2017. Μπορεί να ακούγονται σαν φαντασιοπληξίες όλα αυτά, αλλά αν δει κανείς το παρελθόν, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Είτε την εκτίναξη στα ουράνια είτε την κατακρήμνιση από αυτά» σημειώνουν στο ίδιο μήκος κύματος οι Τόμας Λι και Πίτερ Μπραντ, αμφότεροι στελέχη της Fundstrat Global Advisors στη Νέα Υόρκη. Ο Μπραντ μάλιστα πρόσθεσε ότι οι ανοδικές πιέσεις που δεχόταν χθες το bitcoin ενισχύονταν από φήμες που κυκλοφόρησαν στη Wall Street ότι η Ρωσία πρόκειται να νομιμοποιήσει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, «κάτι που θα φέρει ακόμα περισσότερους αγοραστές στην αγορά».