Οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2019 έχουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες και ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών θα σημειωθεί αισθητή πτώση όσον αφορά τις βάσεις στο 2ο επιστημονικό πεδίο, ενώ για το 1ο και το 4ο οι βάσεις, θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και στις Πανελλήνιες 2019 υπήρξαν και αυτοί που ξεχώρισαν.
Καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στη Χημεία, τη Φυσική και τη Βιολογία όπου τα θέματα που έπεσαν φέτος ήταν αρκετά έως πολύ δύσκολα, οι παρακάτω υποψήφιοι αρίστευσαν, ενώ όπως όλα δείχνουν θα κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους και θα περάσουν στην σχολή των ονείρων τους.
Δείτε εδώ μερικούς από τους πρώτους των πρώτων στις Πανελλήνιες 2019 που με τους βαθμούς τους απέδειξαν πρώτα στους εαυτούς τους πως μπορούν να τα καταφέρουν και φυσικά έκαναν τους γονείς τους υπερήφανους.
Η Θεσσαλονικιά που «έσκισε» από την θεωρητική κατεύθυνση
Η Πηνελόπη συγκέντρωσε 19.422 μόρια, όντας πρώτη στο σχολείο της, με μία πολύ σημαντική επίδοση πανελλαδικά.
Ειδικότερα, η Πηνελόπη Ξένου έγραψε στη Νεοελληνική Γλώσσα 18,7, στα Αρχαία 19,2, Ιστορία 19,8 και Λατινικά 20.
Η ίδια δήλωσε στο TyposThes ότι «το πιο σημαντικό ήταν το πρόγραμμα που είχα. Πρέπει να προετοιμαστείς και να διαβάζεις συστηματικά για να μην έχεις μετά το άγχος ότι δεν προετοιμάστηκες κατάλληλα. Αυτό θεωρώ είναι το πιο σημαντικό».
Η Πηνελόπη ανέφερε επίσης πως περίμενε να πάει καλά στις πανελλαδικές.
«Όλη τη χρονιά είχα σταθερά καλές επιδόσεις. Το περίμενα. Αλλά περίμενα μέχρι 19.000 το πολύ. Το 19400 ήταν έκπληξη για μένα! Ίσως και οι καθηγητές μου να με βαθμολογούσαν αυστηρά».
Μέχρι σήμερα δεν είχε κατασταλάξει σε ποια σχολή να σπουδάσει, όμως, όπως είπε, τώρα, έχοντας δει και τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις, σκέφτεται να πάει στη Νομική. «Μου το επιτρέπουν και οι βαθμοί που πέτυχα», σχολίασε.
Ο πρώτος των πρώτων είναι Κρητικόπουλο – Έγραψε 20αρι στα Μαθηματικά
Στην κατηγορία των πρώτων βρίσκεται αδιαμφισβήτητα ο 19χρονος Γιώργος Μαυρίκος από την Κρήτη, ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 19.200 μόρια.
Ο 19χρονος έγραψε 19,9 στα μαθηματικά και με αυτή την βαθμολογία όλα δείχνουν πως το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα και θα μπει στην Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής.
Ο Γιώργος Μαυρίκος μίλησε στο neakriti.gr λέγοντας πως δεν περίμενε ότι τα έχει πάει τόσο καλά.
«Περίμενα ότι πέτυχα 17.500 ή 18.000 μόρια και όχι 19.200. Στα μαθηματικά έγραψα 19,9, στην έκθεση 16,5 και στα υπόλοιπα μαθήματα 19,8 και 19.8. Πιστεύω ότι καταφέρνω να μπω στην Σχολή που θέλω».
Ο Λαρισαίος που έγραψε το απόλυτο 20 σε Μαθηματικά και Φυσική
Ο μαθητής Ανδρέας Μαγκούτας των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου πέτυχε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ένα σπουδαίο κατόρθωμα, σύμφωνα με το Onlarissa.
Συγκεκριμένα, αρίστευσε με 100/100 στα δύο, παραδοσιακά, δυσκολότερα μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Πρόκειται για ένα σπάνιο, ίσως και μοναδικό κατόρθωμα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μάλιστα αυτή δεν είναι η πρώτη επιτυχία του Ανδρέα, καθώς κατά τη διάρκεια της μαθητικής του πορείας βραβεύθηκε επανειλημμένα σε μαθητικούς διαγωνισμούς που διοργάνωναν επιστημονικές ενώσεις (Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία κ.ά).
Οι δύο υποψήφιοι που έκαναν υπερήφανα τα Τρίκαλα
Τα όνειρά του για εισαγωγή και σπουδές στην Ιατρική, γίνονται πραγματικότητα για τον μαθητή Μενέλαο Αμπελαργά από το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων, ο οποίος, δίνοντας για δεύτερη φορά εξετάσεις, συγκέντρωσε συνολικά 19,225 μόρια με 19,8 στη Βιολογία, 19,3 στη Χημεία, 20 στη Φυσική και 17,4 στη Γλώσσα.
«Σημαντική ήταν η βοήθεια σε αυτή την επιτυχή προσπάθειά μου, από την οικογένειά μου, και γενικότερα τον περίγυρό μου, καθώς με στήριξαν παρά πολύ, ενώ σίγουρα απαιτείται διάβασμα, σκληρή δουλειά και ταπεινότητα και φυσικά υπομονή και επιμονή για την επιτυχία», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ.
Συγκεντρώνοντας 18,747 μόρια, η Κωνσταντίνα Σαριγγαλά από το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, βλέπει πως η προσπάθειά της για εισαγωγή, ως πρώτη προτίμηση στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, να έχει αποδώσει τους μέγιστους καρπούς. «Το πολύ αλλά και μεθοδικό διάβασμα αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας, όπως και η στήριξη της οικογένειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πάντα υπήρχε για την ίδια και ο ελεύθερος χρόνος.
O μαθητής από την Ηλεία που έγραψε πάνω από 19.500
Ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Πύργου, Νίκος Δαμασκόπουλος, είναι ο υποψήφιος που ξεχώρισε στην Ηλεία!
Συγκέντρωσε συνολικά 19.554 μόρια και έγραψε 20 στην πληροφορική και στο Α.Ο.Θ., 18,1 στην έκθεση και 19,8 στα μαθηματικά. «Ήταν μια απαιτητική διαδικασία για όλους τους μαθητές διότι χρειάζεται διάβασμα, επιμονή πρόγραμμα και δουλειά. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος ως το τέλος. Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ένας μαθητής ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Eίναι μια πρόκληση και πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε πίστη σε αυτό που θέλουμε. Στόχος μου είναι η πυροσβεστική Ακαδημία και η σχολή ανθυποπυραγών…» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Η οικογένεια αριστούχων στην Κρήτη
Σε «πελάγη ευτυχίας πλέει» μια οικογένεια στο Ηράκλειο αφού και οι δύο της κόρες αρίστευσαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις με διαφορά… ενός έτους.
Ο λόγος για την οικογένεια Γλακουσάκη, η οποία την Παρασκευή, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, «πέταξε στα σύννεφα» καθώς και το δεύτερο παιδί της θα περάσει το κατώφλι της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Η 18χρονη Σίσσυ Γλακουσάκη συγκέντρωσε 18.189 μόρια, κάνοντας πράξη το όνειρό της να περάσει Πολιτικών Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η Σίσσυ μίλησε στο neakriti.gr αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Νιώθω πολύ χαρούμενη για το αποτέλεσμα. Πέρασα στην σχολή της επιλογής μου και νιώθω ότι οι κόποι μου δικαιώθηκαν. Ήταν μία αρκετά δύσκολη χρονιά για μένα όμως αυτό που έχω να πω είναι ότι άξιζε τον κόπο. Ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα και αυτό τα λέει όλα».
Η αδερφή της Σίσσυς, η Όλγα πέρυσι είχε συγκεντρώσει 18.705 μόρια, καταφέρνοντας να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών.
Μαθητής στην Κοζάνη έγραψε 19.253 μόρια χωρίς… να πάει φροντιστήριο
Ο Δημήτρης Βόγδου, από το 4ο ΓΕΛ Κοζάνης, φαίνεται πως είναι ο κορυφαίους από όλους τους υποψήφιους των τεσσάρων Λυκείων της πόλης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Kozanimedia ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ, Μπάμπης Γιαννακόπουλος, συγκέντρωσε 19.253 μόρια και θα εισαχθεί, φυσικά, στη σχολή της επιλογής του.
Παιδί πολύτεκνης οικογένειας (έχει άλλα τέσσερα αδέρφια), με καταγωγή από τον Κρόκο, ο Δημήτρης έγραψε 19,9 στα Μαθηματικά, χωρίς καν να κάνει μαθήματα σε κάποιο ομαδικό ή ιδιαίτερο φροντιστήριο.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Η πορεία προς τις πανελλαδικές περιβάλλεται από έναν μύθο, έτσι; Η ατελείωτη κούραση, το διάβασμα, να ξεχάσεις οτι ζεις και όλα τα συναφή. Θαρρώ πως είναι επιλογή μας ενίοτε πως θα διαχειριστούμε την κάθε πρόκληση. Και οι Πανελλήνιες είναι μέχρις στιγμής η μεγαλύτερη. Το θέμα είναι πώς θα την αντιμετωπίσεις. Με χαρά και αισιοδοξία ή με απόλυτη απελπισία. Ειλικρινά δεν υπήρξα απόλυτα αισιόδοξος. Τα «δεν περνάω ούτε με αίτηση» έδιναν και έπαιρναν. Βέβαια αγαπούσα τα μαθήματα και ας αγανάκτησα άπειρες φορές. Προς τον Γενάρη κατάλαβα ότι είναι ευχάριστη (μάλλον μπορείς εσύ να την κάνεις ευχάριστη) εμπειρία. Υπάρχουν άλλα τόσα άτομα που περνούν το ίδιο και κλαίτε μαζί. Χωρίς λίγο κλάψιμο (και κάψιμο) δεν βγαίνει η χρονιά».
Ηράκλειο: Ο Κώστας Γκύζης θα κάνει πραγματικότητα το όνειρό του
Με 19.307 μόρια, ο Κώστας Γκύζης από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, με την υψηλότερη βαθμολογία.
«Είναι μεγάλη η χαρά που νιώθω, όπως και η ανακούφιση. Η προσπάθεια ετών, απέδωσε και αυτό σίγουρα έρχεται να δικαιώσει την επιλογή μου, να παραμείνω σταθερός στο στόχο μου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γκύζης. Σε ότι αφορά τα θέματα των εξετάσεων στη Φυσική και τη Χημεία που χαρακτηρίστηκαν αυξημένης δυσκολίας, ο ίδιος από την Θετική Κατεύθυνση και το 2ο πεδίο, με βαθμολογία 20 στη Φυσική και 19,7 στη Χημεία είπε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα δεν έμοιαζαν με αυτά άλλων ετών. Απαιτούσαν εκτός από καλή προετοιμασία και ψυχραιμία. Νομιζω ότι το στοιχείο της ψυχραιμίας, για να μπορέσεις να κατανοήσεις τι έπρεπε να γράψεις, ήταν ιδιαιτερα σημαντικό».
Ο Κώστας είναι, πλέον, έτοιμος να περάσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαιρι όπως είπε, ενώ είναι δίπλα χαρούμενος που το όνειρο του, να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, γίνεται πραγματικότητα.
Εδωσε ξανά Πανελλήνιες μετά από 4 χρόνια και πέτυχε
Έχοντας ήδη το 2016 περάσει στη Σχολή Αστυφυλάκων, ο Ραφαήλ Στιβακτάκης, επέστρεψε και πάλι στο ρυθμό των εξετάσεων, για να καταφέρει το μεγάλο του στόχο, να περάσει στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ που το 2016 δεν «έπιασε» για ελάχιστα μόρια. Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών την Παρασκευή του επεφύλαξαν μια από τις μεγαλύτερες χαρές, καθώς όχι μόνο κατάφερε να περάσει, αλλά και να αποτελεί έναν από τους αριστούχους, με 19.051 μόρια.
«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα. Τελειώνοντας τη μια Σχολή, ξεκινάω την άλλη. Ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω στη ζωή μου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ραφαήλ Στιβακτάκης, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.
Οι δύο μητέρες που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια
Δύο μητέρες από την Κοζάνη και τον Βόλο αντίστοιχα αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρο του πανεπιστημίου αργότερα στη ζωή και πέτυχαν μετ’επαίνων.
H Σωτηρία Τσίτσαρη Τριανταφύλλου μητέρα τεσσάρων παιδιών από την Κοζάνη συγκέντρωσε 19.125 μόρια και από ότι φαίνεται θα μπορεί να επιλέξει μια από τις σχολές της αρεσκείας της.
Η 44χρονη Σωτηρία έλαβε τη μεγάλη απόφαση να φοιτήσει στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης προκειμένου να καταφέρει ότι δεν μπόρεσε στη νεανική της ηλικία. Δύο της παιδιά ήδη σπουδάζουν στο ΑΠΘ, ενώ ο γιός της -το τρίτο παιδί της οικογένειας- που θέλει να γίνει δημοσιογράφος γνωστοποίησε μέσω του Facebook τη σημαντική επιτυχία της μητέρας του, περιγράφοντας τη ζωή της με τις υποχρεώσεις, τις δουλειές στο σπίτι και τη βραδινή μελέτη, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτητικό πρόγραμμα και τις εξετάσεις της.
«Μετά το μεγάλωμα 4 παιδιών αποφάσισε να πάρει το κουράγιο και να δώσει και αυτή πανελλήνιες, όπως τα 2 μεγάλα μου αδέρφια τα οποία βρίσκονται στο ΑΠΘ ο ένας με 18.000+ και η άλλη με 16.000. Μεγάλωσε ένα δύσκολο παιδί σαν εμένα και έχει ένα παιδί στην ηλικία των 10 ετών, άγνωστο το από που αντλεί αυτή τη ψυχική δύναμη, αλλά το θεωρώ τεράστιο ότι κατάφερε να μας δώσει κάποιες αρχές και αξίες, να είναι συνεχώς δίπλα σε εμάς και στο πατέρα μας και σήμερα μετά από επίμονο διάβασμα έβαλε τα γυαλιά σε όλους και το αποτέλεσμα ήταν 19.125 μόρια».
Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της 47χρονη Σμαράγδα Λιάτσικου, η οποία συγκέντρωσε 19.400 μόρια. Η εισαγωγή της στην Ιατρική σχολή θεωρείται δεδομένη.
Η γυναίκα που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα εργάζεται σε ιδιωτική κλινική της πόλης ως βοηθός νοσηλεύτρια και είναι μητέρα δύο ενήλικων παιδιών.
«Όταν είδα τα αποτελέσματα έκλαιγα δύο ώρες! Διάβαζα συνέχεια και παντού. Οι συνάδελφοί μου στην κλινική μου κρατούσαν το βιβλίο για να τους πω μάθημα. Η συγκίνηση αυτή τη στιγμή είναι τεράστια», δήλωσε η 47χρονη αριστούχος.
Η ίδια σχολίασε τέλος ότι όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με σκληρή δουλειά και στην δική της περίπτωση με συνεχές διάβασμα.