Η ξεκάθαρη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι να μοιραστούν τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες και στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως να δημιουργεί νέα δεδομένα.
Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται στην παρούσα φάση να εγκαταλείπει τη ρητορική της σύγκρουσης και των πολεμικών ενεργειών, φοβούμενος ενδεχομένως τις οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη.
Και πάει σε μια λογική που επαναφέρει τα σενάρια για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και μέσω της μοιρασιάς της ενεργειακής πίτας.
«Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win» τόνισε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με το sigmalive, αναθερμαίνονται τα σενάρια για προώθηση του μοντέλου «Μονακό» σχετικά με την επόμενη μέρα του ψευδοκράτους, δεδομένου του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Αφορμή της επαναφοράς του σχεδίου αυτού στον δημόσιο διάλογο είναι η τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Οικονομικών Ενεργειών καθηγητή Gurkan Kumbaroğlu στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019».
Σύμφωνα με την Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό», ο Κουμπάρογλου τόνισε πως δεν είναι δυνατό το ψευδοκράτος να διεξάγει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει διεθνή αναγνώριση και γραφεία αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό. «Για να διασφαλίσουμε την διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’, πιστεύω πως τώρα είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ψευδοκράτος να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο Μονακό δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς, όπως αποκάλυψε το Sigmalive από τον περασμένο Μάιο, ο κ. Κουμπάρογλου απηύθυνε κάλεσμα προς την Κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να εργαστεί για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στη βάση του μοντέλου Γαλλίας-Μονακό, με τρόπο που η Άγκυρα να είναι αρμόδια για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του παράνομου μορφώματος, ενώ στο εσωτερικό μπορεί να παραμένει αυτόνομο.
Για τα σενάρια κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο Κουμπάρογλου είπε πως θα ήταν προτιμότερο οι δυο χώρες να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στους δυο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών της Ενέργειας, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών και ερευνών στο Μονακό, είπε πως από την επιτόπου μελέτη που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι είναι το καταλληλότερο μοντέλο για την ‘’ΤΔΒΚ’, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και ο κίνδυνος συγκρούσεων στην περιοχή είναι ίσως ο υψηλότερος από το 1974.
Οπως Μονακό – Γαλλία
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το ψευδοκράτος-Τουρκία είναι σαν το Μονακό και τη Γαλλία, και με τη συνεργασία θα μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προκύψουν.
«Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία της ενεργού διπλωματίας της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί και η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η στρατηγική θέση του ψευδοκράτους και η παρουσία ενεργειακών πόρων γύρω από αυτό θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία», είπε.
Επιπλέον, είπε πως ήδη έχει μεταφερθεί νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να προχωρήσει και κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία αναγνώρισης.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος φαίνεται σήμερα να επιχειρεί να εντάξει κατά κάποιο τρόπο και την Κίνα στα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κίνα αποτελεί υπερδύναμη, όπως εξήγησε, και την βλέπουμε να εμπλέκεται στα λιμάνια της Μεσογείου. «Δεν ασχολείται με δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου, αλλά επενδύει σε υποδομές. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις αυτές επιταχύνθηκαν και παρατηρούμε αυξανόμενο ενδιαφέρον».
Περίεργο δημοσίευμα
Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμα των βρετανικών Times, με τίτλο «Tussle for oil and gas beneath the Mediterranean» (που αναδημοσιεύει το sigmalive), υπάρχει και χάρτης με διεκδικήσεις της Άγκυρας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’, όπως προκλητικά ονομάζει το ψευδοκράτος.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα, αγνοώντας την ύπαρξη ενός από τους συνιδιοκτήτες αυτού του νησιού, δεν βοηθά να διευκολύνει την κατάσταση», δήλωσε στους βρετανικούς Times ο «Πρόεδρος Akinci της βόρειας Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Εάν η [Κυπριακή Δημοκρατία] επιμένει να συνεχίσει μονομερώς την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που ανήκει στις δύο κοινότητες, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, αλλά θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.
Στην επιστολή του, ο Νίκος Ρολάνδης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της Δημοκρατίας πριν από δύο χρόνια τον προειδοποίησε να «παρακολουθήσει προσεκτικά τα μελλοντικά σας βήματα» και να εξετάσει το ενδεχόμενο να μοιραστεί τα έσοδα του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους.
Μέχρι στιγμής, οι συμβουλές του δεν έχουν ληφθεί υπόψη, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, επειδή ο Ερντογάν δεν είναι εύκολο άτομο. Χειραγωγεί, κινείται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Δεν νομίζω ότι θα λάβει υπ’ όψιν οποιεσδήποτε κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Ρολάνδης στους The Times.
«Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να είναι ένας τρόπος για την επίλυση του προβλήματος, μια ευλογία. Αλλά, αν δεν το χειριστούμε σωστά, θα μετατραπεί σε κρίση», είπε.