Ένα κύμα καύσωνα προερχόμενο από τη Σαχάρα σαρώνει την Ευρώπη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ήπειρος βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Με τον υδράργυρο να υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Οι γερμανικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στην ταχύτητα στις εθνικές οδούς, στο Παρίσι δόθηκε εντολή να ακινητοποιηθεί το 60% των οχημάτων, ενώ τα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών ξέμειναν από ανεμιστήρες και κλιματιστικά. Στο Μιλάνο η κατανάλωση ρεύματος χτύπησε ρεκόρ και στη Ρώμη κάτοικοι και τουρίστες αναζητούσαν δροσιά στα συντριβάνια.
Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση και αποφασιστική δράση και καλεί τους ηγέτες του G20, που θα συναντηθούν στην Ιαπωνία, να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αντί να περιοριστούν σε ευχολόγια και γενικόλογες υποσχέσεις.
Στους 44,3 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στη Γαλλία
Το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπεράσθηκε για πρώτη φορά σήμερα στη Γαλλία, όπου θερμοκρασία 45,1 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στη Βιλβιέιγ, στον νομό Γκαρντ (νότια Γαλλία).
«45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», διευκρίνισε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter. Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας του Αυγούστου 2003 (44,1 βαθμοί Κελσίου) είχε ήδη καταρριφθεί νωρίτερα σήμερα στο Καρπαντρά, όπου στις 13:48 (τοπική ώρα) καταγράφηκε θερμοκρασία 44,3 βαθμών Κελσίου , σε μια ζώνη που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France.
«Είναι ιστορικό ρεκόρ», είχε σχολίασει ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν, επισημαίνοντας πως μπορεί να καταρριφθεί και πάλι μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας, όπως και επιβεβαιώθηκε.
Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας χρονολογούνταν από τις 12 Αυγούστου 2003, όταν είχε καταγραφεί θερμοκρασία 44,1 βαθμών Κελσίου στο Σεν-Κριστόλ-λεζ-Αλέ στο Κονκεράκ, επίσης στον νότο.
Τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας έχουν τεθεί σήμερα σε «κόκκινο» συναγερμό, που σημαίνει κινητοποίηση των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων και αυξημένα μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
Δύο νεκροί στην Ισπανία
Στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ένας 17χρονος πέθανε από θερμοπληξία τις πρώτες ώρες της Παρασκευής. Αναφέρθηκε ότι υπέστη σπασμούς, μετά από άλμα στην πισίνα, που μπήκε για να κρυώσει. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν και πέθανε στο νοσοκομείο.
Το δεύτερο θύμα είναι ένας 80χρονος που πέθανε αφότου κατέρρευσε, ενώ θεωρείται ότι υπέστη θερμοπληξία στο Βαλαντρολίντ. Δύο άτομα επίσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.
Η θερμοκρασία στην Ισπανία αναμένεται ότι θα ανέλθει στους 42 βαθμούς την Παρασκευή. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό σε περιοχές της Καταλονίας, του Ναβάρε και στη χώρα των Βάσκων.
«Καμπανάκι» από ΟΗΕ και Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό
Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).
Είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, όμως ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με τις συνέπειες των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέφερε η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις.
«Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται πως η γη βιώνει τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το 2015 μέχρι και το 2019», δήλωσε η εκπρόσωπος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, το 2019 ήταν η τρίτη πιο ζεστή χρονιά, πρόσθεσε.