Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:
Κύριε Κυρανάκη θα ξεκινήσω από το θέμα που απασχόλησε το πρόσωπο σας. Τη δήλωση που κάνατε για τα επιδόματα σε ελληνόπουλα, από έλληνες γονείς. Επειδή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε;
Είπα το αυτονόητο. Ότι δηλαδή αν θέλουμε να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές οικογένειες, και τις Ελληνίδες μητέρες να γεννήσουν περισσότερα παιδιά.
Μέρος του σχεδίου για το δημογραφικό που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2018 είναι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για χορήγηση εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες.
Το επίδομα αυτό θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ακόμα δηλαδή κι αν ένας από τους δύο γονείς είναι Έλληνας πολίτης, η οικογένεια θα δικαιούται αυτό το επίδομα.
Να παίρνουν επιδόματα μόνο ελληνόπουλα με γονείς Ελληνες ή και τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, έχουν σπουδάσει στα ελληνικά σχολεία, έχουν κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους;
Δεν μίλησε κανείς για επιδόματα γενικώς. Μίλησα για ένα συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο αφορά το δημογραφικό της Ελλάδας. Οι επικριτές της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το δημογραφικό ας συνειδητοποιήσουν ότι ζητώντας από τους Έλληνες φορολογούμενους να επιδοτήσουν γεννήσεις υπηκόων άλλης χώρας, στηρίζουν το δημογραφικό άλλης χώρας, όχι της Ελλάδας.
Πάντως η επίθεση που δέχθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά υποκριτική, και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
Για παράδειγμα, για το Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Όχι όλοι οι νομίμως διαμένοντες ανεξαρτήτως υπηκοότητας.
Είστε νέος πολιτικός, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανανέωση. Εσείς τι πιστεύετε ότι μπορείτε να φέρετε;
Μπαίνω στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι τη χώρα σου δεν μπορείς να την αλλάξεις από τον καναπέ. Ανήκω σε μια γενιά που έχει στρέψει την πλάτη της στην πολιτική. Η απογοήτευση και η κριτική από μόνη της, όμως, δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να κάνουμε πολλά για να αλλάξει η Ελλάδα.
Αποφάσισα να μπω λοιπόν σε αυτή τη μάχη, για να δουλέψω σκληρά γι’ αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Για όλα αυτά τα αυτονόητα που συζητάμε στις παρέες μας και δεν γίνονται ποτέ, και για να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση.
Η Νέα Δημοκρατία είναι κοντά στο να κερδίσει τις εκλογές και να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει τον πρώτο χρόνο για να αλλάξει αυτήν την στασιμομιζέρια των τελευταίων ετών;
Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η οικονομία, η ασφάλεια και η οργάνωση του κράτους. Μέσα στους πρώτους μήνες θα έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο με δραστικές μειώσεις φόρων για την ελληνική οικογένεια και την ελληνική επιχείρηση.
Στην ασφάλεια το πρώτο που θα γίνει είναι η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και η εφαρμογή του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ, ώστε να μην παίρνουν άδεια οι τρομοκράτες.
Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση του κράτους, οι διαδικασίες θα γίνουν πιο απλές και γρήγορες με οριζόντια χρήση ψηφιακών εφαρμογών ώστε να γίνει πιο εύκολη και ανθρώπινη η σχέση πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο.
Τόσο σε αυτούς τους τρεις τομείς, όσο και στο σύνολο της πολιτικής μας, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει καλύτερη η Ελλάδα.
Γιατί αυτοδυναμία της ΝΔ κι όχι συμμαχικές κυβερνήσεις; Θα μπορούσατε να συνεννοηθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το επιβάλλουν οι συνθήκες;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας. Μας χωρίζει άβυσσος, όχι μόνο ως προς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε βασικές πολιτικές προτεραιότητες στη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξία που αποδίδουμε στην αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να κάνουμε πράξη, χωρίς εμπόδια, ακριβώς όσα του υποσχόμαστε.
Επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ακόμη και αν καταφέρουμε να έχουμε την αυτοδυναμία. Συναίνεση, όμως, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κυβερνητική συνεργασία. Μπορεί για παράδειγμα να πάρει τη μορφή της συμπόρευσης σε κρίσιμα νομοσχέδια ή την εξεύρεση κοινού τόπου στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο νέος ποινικός κώδικας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως έχει και πολλά γκρίζα σημεία, ως προς τις αποφυλακίσεις, την αντιμετώπιση αδικημάτων περί τρομοκρατίας κ.λπ. Η ΝΔ τι σκοπεύει να κάνει;
Ο Ποινικός Κώδικας που εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου έχει κάποια θετικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα άκρως προβληματικά άρθρα. Δημιουργεί τεράστια ζητήματα, όπως έχουν επισημάνει και πολλοί εισαγγελείς, με αθρόες αποφυλακίσεις και με μια εξαιρετικά χαλαρή ποινική αντιμετώπιση κακοποιών στοιχείων.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα αφορά την οργάνωση του κράτους και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ορισμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας, αλλά και τη διαδικασία αποφυλακίσεων.
Για Συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα, έχει φέρει αποτελέσματα. Εσείς αν γίνετε κυβέρνηση τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα την ακυρώσετε; Θα την αλλάξετε;
Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μετατραπεί σε διεθνή συνθήκη με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Και μια διεθνής συνθήκη δεν ακυρώνεται, παρά μόνο αν υπάρχει μια καινούργια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών με άλλους όρους από αυτούς που ισχύουν σήμερα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Πρώτον, προστατεύοντας τα μακεδονικά προϊόντα και τις ονομασίες προέλευσης. Δεύτερον, αρνούμενοι οποιαδήποτε αλλαγή στα ελληνικά σχολικά βιβλία και επιβάλλοντας τις απαραίτητες αλλαγές στα σκοπιανά βιβλία, ώστε να μην υπάρχει καμία αναφορά στην αρχαία Ελληνική Μακεδονία και στον Μέγα Αλέξανδρο.
Και τρίτον, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που έχουμε στη διάθεσή μας, σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει και κλείνει κατά την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, ώστε αν συνεχίσει ο κ. Ζάεφ ή οι διάδοχοί του τις αλυτρωτικές αναφορές, να μπλοκάρουμε την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Πολλοί φοβούνται ακόμη και «θερμό» επεισόδιο. Πώς θα αντιμετωπίσει η ΝΔ την τουρκική προκλητικότητα;
Δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες είμαστε προσηλωμένοι στην ειρήνη. Θέλουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε τη συνεργασία, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει μια στιβαρή, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων, που αναβαθμίζει τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παγκόσμια κοινότητα. Με πατριωτισμό και αποφασιστικότητα θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.