Υπέροχα ντόνατς, φτιαγμένα με τα χεράκια σας, τραγανά και λαχταριστά με επικάλυψη σοκολάτας ή με γέμιση σοκολάτας αλλά και μαρμελάδα για ένα πιο γλυκό πρωινό κι όχι μόνο, που θα απολαύσουν μικροί και μεγαλύτεροι.

Υλικά

180 γραμμάρια χλιαρό γάλα

2 ½ κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κρόκους αυγών (μεσαία αυγά)

1 κ.γλ. σιρόπι βανίλιας ή 1-2 βανιλίνες

2 κουταλιές σούπας (ή 30 γρ.) βούτυρο, λιωμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

¼ κ.γλ. χοντρό αλάτι

ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για σοκολατένιο γλάσο 

1 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. γάλα

Για λευκό γλάσο

2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

1 κ.σ. γάλα

Για τη γέμιση με μαρμελάδα

160 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας

1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά., ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει. Στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι βανίλιας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν. Δεν βάζουμε το αλεύρι όλο μαζί για να διαλυθεί καλά μέσα στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι. Βάζουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και στα χέρια μας και σχηματίζουμε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες για αυτό δεν βάζουμε άλλα αυγά. Άμα κολλάει το μείγμα βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας. Αφαιρούμε τη ζύμη μας και λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας. Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας για να μη μας κολλήσει η ζύμη μας. Την κάνουμε σαν μία μπάλα. Ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχαμε από πριν, ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει 1 εκ. παχιά. Μέχρι 3 φορές αν ανοίξουμε το ζυμάρι μας είναι καλά. Αν το ανοίξουμε περισσότερες δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς μας. Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 5 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποια ντόνατς χωρίς τρύπα και να τα φτιάξουμε σαν λουκουμάδες. Αν τα κάνουμε χωρίς τρύπα στη μέση θα χρειαστούμε μικρότερο κουπάτ για τα ντόνατς μας για να μη μας βγουν τόσο μεγάλα. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά και να αυξηθούν σε μέγεθος και σκεπάζουμε ελαφρά με μία πετσέτα. Ζεσταίνουμε 5 εκ. λάδι στους 175ο C σε ένα βαθύ τηγάνι. Βάζουμε 4 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζουμε από τη άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό. Σουρώνουμε τα ντόνατς μας και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Όταν τα ντόνατς έχουν κρυώσει, βάζουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ. και γεμίζουμε από την κορυφή ή από τα πλάγια. Αν θέλουμε τα ντόνατς μας να τα επικαλύψουμε με γλάσο, ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε από πάνω.