Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου έχουν προσελκύσει οι εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για «τέλος του λαϊκισμού» και «επιστροφή στην κανονικότητα» έκαναν λόγο σήμερα τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα, παρουσιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία.
Εξιστορώντας επιγραμματικά την τετραετία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την πορεία του Αλέξη Τσίπρα από τις υποσχέσεις για τέλος των μνημονίων έως τη σκληρή οικονομική πολιτική και τη διαφαινόμενη ήττα.
Παράλληλα, τα περισσότερα δημοσιεύματα προεξοφλούν τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας στο ξένο αναγνωστικό κοινό το προφίλ του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας και το πρόγραμμα του κόμματός του. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές στη θετική αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, καθώς και στο φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη.
Guardian: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τον μέσο Έλληνα
«Η δημοκρατία μπορεί να παράγει απρόσμενα αποτελέσματα, αλλά κάθε αναλυτής συμφωνεί ότι η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα είναι προδικασμένη» γράφει ο Guardian, ο οποίος επισημαίνει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» νίκη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον Guardian «ο Μητσοτάκης πιστώνεται με την ανανέωση ενός από τα πιο παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, που συνδεόταν με τον νεποτισμό και τη διαφθορά, στις οποίες αποδίδονται τα οικονομικά δεινά της στενάζουσας υπό το βάρος των χρεών χώρας. “Αυτό που βλέπουμε είναι η προσωπική νίκη ενός φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή ηγέτη (…) Έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ καλύτερο ομιλητή, πολύ πιο χαλαρό, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση”» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Άρης Χατζής στην εφημερίδα, που επισημαίνει και την ικανοποίηση των αγορών στην προοπτική επιστροφής στην εξουσία μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης.
To άρθρο σημειώνει ότι ο βασικός κίνδυνος για μία αυτοδυναμία της ΝΔ είναι η αποχή από τις εκλογές.
Washington Post: Η Ελλάδα τερματίζει την επανάσταση λαϊκισμού
Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη πολλά των τελευταίων ημερών, που όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το τέλος του λαϊκισμού του Αλέξη Τσίπρα και την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία φέρνει θετική αύρα στις αγορές.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που γνώρισε την κορύφωση του λαϊκισμού. Και μετά οδηγήθηκε σε αποπληθωρισμό» υποστηρίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το αποτέλεσμα είναι μια ασυνήθιστη στροφή σε ένα κεντροδεξιό κόμμα που δεν σκοπεύει να ρίξει βόμβες. Τα ηγετικά στελέχη της Κεντροδεξιάς λένε ότι θέλουν να μειώσουν τους φόρους και να κάνουν τη χώρα των 11 εκατομμυρίων πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Είναι έτοιμοι να κερδίσουν» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα καταλήγει πως «καμία χώρα δεν έχει κάνει τόσο αποφασιστική στροφή όσο αυτή που αναμένεται να κάνει η Ελλάδα. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αδύναμος να κυβερνήσει. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια συμφώνησε σε άλλο μνημόνιο».
CNBC: Το τέλος του λαϊκισμού
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και το αφιέρωμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, αναμένεται να γραφτεί τη τελευταία σελίδα του βιβλίου της λαϊκίστικης ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει το δημοσίευμα.
Το άρθρο φιλοξενεί επίσης δηλώσεις αναλυτών που τονίζουν ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών μπορεί να μη σημάνει το ολοκληρωτικό τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα, αλλά αναφέρουν ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό πως οι λαϊκιστές δεν είναι αξιόπιστοι στη λύση των προβλημάτων, όπως οι ίδιοι υπόσχονται.
Το δίκτυο υπενθυμίζει μάλιστα τη συνέντευξη του πρόεδρου της ΝΔ τον Φεβρουάριο που παρουσίασε το πρόγραμμά του για μια ολοκληρωμένη και δραστική φορολογική μεταρρύθμιση. «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να καταφέρουμε από τον πρώτο μήνα (διακυβέρνησης)», είχε πει τότε ο Μητσοτάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το CNBC στο ράλι του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015
Τι αναφέρει ο γαλλικός Τύπος
Τις αιτίες που οδηγούν -όπως όλα δείχνουν- στην βαριά ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής καταγράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, η οποία τονίζει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος δεν του συγχώρησε τη μεταστροφή του 2015, όταν δηλαδή, αποδέχθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να μην έρθει σε αντίθεση με τους δανειστές της Ελλάδας.
Σε άρθρο του Ζακ Ιμπέρ Ροντιέ στην εφημερίδα, τονίζεται πως η μεσαία τάξη εγκατέλειψε τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί φορολογήθηκε βαριά και δεν έχει επωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη.
Σε μία σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε το περιοδικό Le Point.
Παρουσιάζοντας το προφίλ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, το περιοδικό αναφέρει ότι «είναι φιλελεύθερος όπως ο Εμανουέλ Μακρόν τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Όπως κι εκείνος [ο Μακρόν], πέταξε το σακάκι και την γραβάτα τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας για να εμφανίζεται με λευκό πουκάμισο και ανασηκωμένα τα μανίκια στις συγκεντρώσεις του».
Τέλος, στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται και η εφημερίδα Le Monde.
«Στο Βόλο στις 2 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθησύχασε τους πολίτες ότι θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες. Αλλά και τους ιερείς ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη σχέση μεταξύ εκκλησίας και κράτους», επισημαίνει και συνεχίζει: «Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ δεν ήταν πάντα ένας εραστής του πλήθους».
Μιλώντας για την κληρονομιά του στη γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ότι δεν θα διορίσει κανένα μέλος της οικογένειάς του σε θέσεις-κλειδιά αν γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο αρθρογράφος της Le Monde αναφέρεται στα σημεία τα οποία προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης και στα οποία σκοπεύει να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά: οικονομία, ασφάλεια, Μακεδονικό και εργασιακά.
«Οπαδός του μπάσκετ και πατέρας τριών παιδιών, μοιράζεται πρόθυμα φωτογραφίες του στο Instagram» αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη φθορά της δύναμης του Αλέξη Τσίπρα».
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι: «Θέλω μία κανονική κυβέρνηση, η οποία θα έχει μετριοπάθεια και ταπεινότητα, δύο πολύ σημαντικές αξίες για εμένα».
WSJ: Δυσοίωνες οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος
Πάντως, δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι όποιος και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι προοπτικές για την οικονομία της χώρας παραμένουν δυσοίωνες.
«Οι Έλληνες αναμένεται να εκλέξουν μια φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση την Κυριακή, αλλά οι προοπτικές για την οικονομία της χώρας παραμένουν δυσοίωνες. Αφού βίωσε τη χειρότερη ύφεση ανεπτυγμένης χώρας από τη δεκαετία του 1930 η ελληνική οικονομία παραμένει συρρικνωμένη κατά 24% σε σχέση με το 2007, πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οι πιστωτές της Ελλάδας, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, συνεχίζουν να επιμένουν σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση των δανείων διάσωσης των τελευταίων χρόνων. Οι σκληροί στόχοι των πιστωτών έχουν φορτώσει την Ελλάδα με ασφυκτικά υψηλούς φόρους που αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεισφέρουν στην μετανάστευση ειδικά νέων και μορφωμένων ανθρώπων»,γράφει η WSJ.
«Η εμμονή των πιστωτών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αφήνουν μέτρια περιθώρια για περικοπές φόρων κι η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που αναμένεται να χάσει την Κυριακή, μείωσε περαιτέρω το δημοσιονομικό περιθώριο με προεκλογικά δώρα», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, παραθέτοντας εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Oxford Economics, σύμφωνα με την οποία «χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του κρατικού υπολογισμού και του χρέους δεν βλέπουμε την Ελλάδα να ξεφεύγει σημαντικά από το ληθαργικό μονοπάτι της ανάπτυξης»
Η ευθύνη βαρύνει σε μεγάλο βαθμό και τους πιστωτές, σύμφωνα με τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή του LSE, Χριστόφορο Πισσαρίδη: «οι πιστωτές δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά δεν έκαναν και πολλά για να διορθώσουν την οικονομία».
H Wall Street Journal καταλήγει ότι εγείρονται πολιτικά εμπόδια στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του προϋπολογισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν νικήσει στις εκλογές.