Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει αν και με δόσεις ή σε επεισόδια. Η τομή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την επιτάχυνε και λόγω της συγκρότησης της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γέφυρα που επιβεβαίωσε την τάση – σκόρπια και συγκολλητική σε πρώτη φάση βέβαια. Προοδευτική Συμμαχία ή πούρος αριστερός ΣΥΡΙΖΑ; Σχηματικά και μόνον το ερώτημα τίθεται έτσι και προφανώς μετεκλογικά θα αρχίσει να απαντιέται – σε φόντο επίρριψης ευθυνών ή μη. Βεβαίως το δίλημμα για τις φυλές, παλιές και νέες, του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν είναι τόσο σχηματικό, μα ουσιαστικό, περίπλοκο και ακανθώδες, ύστερα από κυβερνητική κόπωση, φθορά και έντονα τα σημάδια ιδρυματισμού και αποξένωσης από τις εκλογικές και κοινωνικές δεξαμενές που τον ανέδειξαν σε νέο μαζικό πόλο.
Το βέβαιο είναι πως οι παλιές τάσεις εντός κόμματος ανασχηματίζονται, ανασυντίθενται και διαμορφώνουν τις νέες συμμαχίες για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, ως τώρα ξέραμε πως πολύ σχηματικά οι φυλές είναι οι προεδρικοί, οι 53, η Πλατφόρμα 2010 (Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης). Εδώ κι έναν χρόνο όμως φαίνεται πως ούτε αυτό παραμένει στέρεο. Οι Πρέσπες, η δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας (και ο φόβος που έχουν οι παλιοί κομματικοί για τους νέους μουσαφιραίους) έφτιαξαν το νέο έδαφος. Εδώ για παράδειγμα, ο άλλοτε σταθερά προεδρικός Δημήτρης Παπαδημούλης είναι σε διάλογο με τους 53 – υπό τον φόβο των Ιουδαίων θα έλεγε κανείς και αφού οι νέοι επιβάτες του συριζαϊκού οχήματος με πυρήνα τη Γέφυρα δεν θα έφερναν εδώ μόνον τα ονόματά τους αλλά και την επιδίωξή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας πραγματικότητας.
Εχει τεράστιο ενδιαφέρον πώς θα στοιχηθούν οι νέες φυλές, τι αποτίμηση θα κάνουν για τα 4½ χρόνια κυβέρνησης (τα περισσότερα με τον Πάνο Καμμένο), τι αναστοχασμός θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Ηδη οι οργανικοί διανοούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τροχιά έκδοσης βιβλίων αλλά και ζυμώσεων.
-Ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν την επόμενη των εκλογών;
-Ποιος ο ρόλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου;
-Με ποια διαδικασία θα ξεκινήσει η αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος;