«Οι νέο-ναζί θα έχουν θέσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο», «Η ακροδεξιά της Ελλάδας ελπίζει για μια νέα αυγή», «Σοκ στη δημοκρατία: Φιλοναζιστικό κόμμα εισέρχεται στην ελληνική Βουλή» ήταν κάποιοι από τους τίτλους που φιλοξενούσε ο ξένος Τύπος το 2012 με αφορμή την εκλογή της Χρυσής Αυγής.
Σήμερα, όμως, μετά τα χτεσινά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, ο ξένος Τύπος καλωσορίζει τον αφανισμό της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου.
«Το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής εκτοπίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρο του Al Jazeera.
«Εφτά χρόνια και τέσσερις εκλογές από την πρώτη είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο, το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δέχτηκε χαριστική βολή από το νομοθετικό σώμα της χώρας, που έπληξε η κρίση», γράφει το AJ.
«Ο επικεφαλής της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος προέβη σε ένα προκλητικό μήνυμα» αναφέρει το AJ, το οποίο περιλαμβάνει και το μήνυμα του «φίρερ», ο οποίος ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή δεν τελείωσε, έπρεπε να το καταλάβουν καλύτερα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον εθνικισμό. Θα επιστρέψουμε στο σημείο που θα μεγαλώσουμε, στους δρόμους, στις πλατείες».
Washington Post: «Το ακροδεξιό κόμμα επιδιώξει την καταμέτρηση μετά την αποτυχία των δημοσκοπήσεων»
«Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θεωρεί ότι δεν επαρκεί για να εκπροσωπηθεί η υποστήριξη του στο Κοινοβούλιο, μια μεγάλη ανατροπή για ένα κόμμα που ανέβηκε στην τρίτη θέση στο ύψος του οικονομικής κρίσης της χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας».
«Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το κόμμα, το οποίο είχε συνδέσεις με το νεοναζιστικό κίνημα, δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσημα την επανάληψη της ψηφοφορίας σε εθνικό επίπεδο για να αμφισβητήσει αυτό που χαρακτήρισε ως »σκανδαλώδες αποτέλεσμα»» συμπληρώνει η WP.
Σε ένα άλλο σημείο του άρθρου μάλιστα, ο αρθρογράφος, αναφέρεται και στη δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος «έκλεισε» με το «Ζήτω η Νίκη», «μια ευθεία αναφορά στον χαιρετισμό των Ναζί (Sieg Heil)», αναφέρει η WP.
Reuters: «Η Χρυσή Αυγή χάνει τη λάμψη της καθώς οι Έλληνες απορρίπτουν την αγωνιστική ακροδεξιά»
«Το ακροδεξιό Κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο νέο κοινοβούλιο της Ελλάδας, σύμφωνα με αναλυτές των πολιτικών αναλυτών, αντανακλά μια αργή βελτίωση στις περιουσίες της χώρας μετά από χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης» σχολιάζει σε σημερινό του άρθρο το Reuters.
Το πρακτορείο κάνει μια μικρή αναδρομή στις συγκεντρώσεις της καταλήγοντας στο 2,9% που έλαβε στις εθνικές εκλογές, ενώ στις προηγούμενες, είχε λάβει 6,9%.
«Η Χρυσή Αυγή, γνωστή για τις στρατιωτικές συγκεντρώσεις της με πυρκαγιές και ναζιστικούς χαιρετισμούς, είδε την υποστήριξή της στις εκλογές της Κυριακής να πεύτει στο 2,9% – λίγο κάτω από τα ποσοστά που απαιτούνται για να μπει στο κοινοβούλιο – από 6,9% στη δημοσκόπηση του 2015».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύτηκε την ανησυχία ορισμένων Ελλήνων, όσον αφορά τον μεγάλο αριθμόν των μεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων που ξέφειγαν απο τις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής και έφτασαν στα ελληνικά νησιά».
AP: Το ακροδεξιό κόμμα εκτοπίζεται από το κοινοβούλιο
«Η Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα που συγκλόνισε την ελληνική πολιτική εξελισσόμενη από μια οριακή και βίαιη νεοναζιστική ομάδα στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, εκτοπίζεται από το Κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές της Κυριακής» γράφει το Associated Press.
«Η ΧΑ, που ιδρύθηκε το 1985, ήταν γνωστή εδώ και χρόνια ως μια οργάνωση βίαιων νεολαίων με εμμονές σε στρατιωτικές δυνάμεις και έτοιμοι να επιτεθούν σε πολιτικούς αντιπάλους και στη συνέχεια όλο και περισσότερους μετανάστες, καθώς η Ελλάδα έγινε προορισμός για τους τελευταίους» γράφει το AP.
«Η παρουσία της ΧΑ παρέμενε ασήμαντη, συγκεντρώνοντας μόλις 0,29% στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αλλά ενώ ξεσπούσε η οικονομική κρίση της Ελλάδας, το κόμμα σημείωσε σημαντική πρόοδο στις δημοτικές εκλογές του 2010, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά σε γειτονιές με μεγάλη μεταναστευτική παρουσία» σημειώνει τοπ άρθρο.
Το κόμμα, «αντιμετωπίζει επίσης πιθανά νομικά προβλήματα. Μια δίκη στην οποία ένα μέλος κατηγορείται ότι δολοφόνησε ακτιβιστή μουσικό τον Σεπτέμβριο του 2013 και αρκετοί εξέχοντες αξιωματούχοι του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Μιχαλολιάκου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει επίσης το AP, αναφερόμενο στη δίκη της ΧΑ και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.