Μια ελαφρώς πειραγμένη εκδοχή ενός λατρεμένου καλοκαιρινού πιάτου, που παντρεύει ιδανικά λαχανικά της εποχής όπως όπως πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριές κρεμμύδι και ντομάτα, αλλά και καρότα, πράσα, σέλερι και κουνουπίδι για επιπλέον αντίθεση γεύσεων και υφών, που απογειώνουν το πιάτο.
Υλικά
6 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο
4 πατάτες με το φλούδι τους
½ κουνουπίδι
1 κλωνάρι σέλερι
γλυκές πιπεριές (Φλωρίνης, κέρατο και πορτοκαλί)
½ καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies ή ½ κ.γ. μπούκοβο
1 κουταλιά σούπας πιπέρι Szechuan (προαιρετικά)
400 γραμμάρια σάλτσα με κομματάκια ντομάτας ή 2 φρέσκες ντομάτες, σε κομματάκια
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες (προαιρετικά)
δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό ή φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
100 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με το είδος ως εξής: Τα κολοκυθάκια τα κόβουμε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους. Τις μελιτζάνες επίσης σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας. Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους. Τα κρεμμύδια τα καθαρίζουμε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως. Το πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1,5 cm πάχους. Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους. Το κουνουπίδι σε μεγάλα ολόκληρα κομμάτια, περίπου 5 cm. Το σέλερι σε λεπτές φέτες των 5 m. Τις γλυκές πιπεριές σε ροδέλες των 5 mm πάχους. Τις φρέσκιες καυτερές πιπεριές τις ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αν θάλουμε το πιπέρι Szechuan, τη ζάχαρη, το λάδι και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι, να μοιραστούν οι γεύσεις στο ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στο μεσαίο ράφι. Σε 1 ώρα, ανακατεύουμε τα υλικά πάλι και μετά απ’ αυτό ανά 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να ξηροψήνονται, περίπου σε 2 ώρες, ανάλογα και με τον φούρνο. Αν θέλετε να βγουν πιο ξεροψημένα όλα τα λαχανικά, βάζετε για 5 λεπτά επιπλέον το δυνατό γκριλ και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν οι γεύσεις καλύτερα, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Συνοδέψτε απαραίτητα με φέτα και φρέσκο ψωμί και παγωμένη μπίρα της αρεσκείας σας.