«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.
Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα το πετύχουμε».
Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, αποτελεί βασική προτεραιότητα, τόσο της νέας κυβέρνησης, όσο και του νέου πρωθυπουργού, προσωπικά» σημειώνοντας ότι «το στοίχημα αντανακλάται στην ίδρυση του νέου υπουργείου» που θα ονομαστεί υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τόνισε σ΄ αυτό το σημείο ότι το υπουργείο δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που παραλαμβάνει η νέα ηγεσία και πρόσθεσε ότι με τους νέους υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα συγκροτηθεί μία ομάδα για να «κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα μπροστά».
Πόλεμος στη γραφειοκρατία
Ο νέος υπουργός σημείωσε ότι η χώρα «μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο λειτουργική και η ζωή όλων μας πιο εύκολη» και η «ψηφιακή πολιτική οφείλει να μετατραπεί σε μία πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών, σε κάθε αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος.
»Γι΄ αυτό κηρύσσουμε από σήμερα ένα ψηφιακό ανένδοτο. Έτσι επιλέγουμε να ονομάσουμε τον πόλεμο στην γραφειοκρατία, που όχι μόνο ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες και τα στελέχη του Δημοσίου, αλλά κρατάει δέσμια τη χώρα σε όλους τους τομείς.
»Είναι υπόθεση εθνικής ενότητας, απέναντι στα προβλήματά μας. Διοίκηση και διοικούμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι ηλικιακά συμπολίτες μας, το σύνολο των τομέων παραγωγής. Είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κοινό αντίπαλο και δέσμευσή μας είναι να πάει η Ελλάδα μπροστά, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».
Αναφέρθηκε δε, στον διακεκριμένο καθηγητή και πρωτοπόρο του διαδικτύου, Μιχάλη Δερτούζο, ο οποίος πίστευε ότι οι Έλληνες έχουν κλίση στην πληροφορική και σημείωσε ότι πράγματι, η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική και διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.
Δεν είναι όλα μαύρα
Είπε ότι η Ελλάδα είναι 26η στην κατάταξη για τις ψηφιακές επιδόσεις, στο σύνολο των 28 χωρών της ΕΕ, αλλά «δεν είναι όλα μαύρα» και αναφέρθηκε στο TAXIS, την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα ΚΕΠ, που «έκαναν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».
Ανακοίνωσε δε, συνοπτικά, ορισμένες αλλαγές στο υπουργείο, πέραν της μετονομασίας του: Θα έχει τρείς Γενικές Γραμματείες: α) Η ΓΓ Ψηφιακής Στρατηγικής, για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, β) η ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, που μετακομίζει από το υπουργείο Οικονομικών και θα είναι «το απόλυτο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας», γ) η ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όπου θα συγκεντρωθούν δομές που είναι διασκορπισμένες στο ελληνικό δημόσιο.
Όπως είπε ο υπουργός, ο στόχος είναι μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα να προσεγγίσει τον μ.ο. των χωρών της ΕΕ, ενώ προσέθεσε, δείχνοντας το κινητό του, ότι η αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος «θα πρέπει να περάσει εδώ».
«Χρειαζόμαστε ένα άλμα μεγαλύτερο αυτή τη φορά και το χρειαζόμαστε τώρα» τόνισε και έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας μία προσωπική ιστορία, για μία φωτογραφία του συνονόματου παππού του, το 1934, μέσα από την οποία περιέγραψε την τεράστια απόσταση που έχει διανυθεί από την απόλυτη φτώχεια και αστάθεια της εποχής εκείνης στο σήμερα. «Τώρα ο πυρσός περνάει σε εμάς (…) για να αποδείξουμε ότι μας έδωσαν πολλά περισσότερα από τα ονόματα και τα επώνυμα που κουβαλάμε. Για να δείξουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο μέταλλο με εκείνους. Αντιπροσωπεύουμε τον ιδρώτα τους, αντιπροσωπεύουμε τις επιλογές τους, αντιπροσωπεύουμε τα λάθη τους, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουμε τις ελπίδες τους».
Ενημέρωση ίσον εμπιστοσύνη
Από την πλευρά του, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι το βασικό αντικείμενο, στο πλαίσιο του τομέα του, είναι η ενημέρωση. Τόνισε ότι ενημέρωση σημαίνει εμπιστοσύνη και όπως είπε, εναπόκειται στον καθένα από εμάς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη εκεί που έχει πληγεί και να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, εκεί που υπάρχει.
Όπως ανέφερε, «έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα πολύ καταρτισμένο προσωπικό, εδώ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και καλή διάθεση από όλους να φέρουμε πραγματικά γνήσια ενημέρωση για το καλό όλων των Ελλήνων. Έχουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού γι΄αυτό. Ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε». Επανέλαβε δε, ότι υπάρχουν τα εργαλεία, η διάθεση και το προσωπικό, «και πέραν της εμπιστοσύνης, αυτό που θα πρέπει να μείνει (…) στο τέλος της ημέρας, είναι: ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση για τους Έλληνες».
Καταλήγοντας τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».
Παππάς: Χτυπάμε καμπάνα ισχυρή
Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και προσέθεσε ότι θα ασκείται δημιουργική, προγραμματική αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.
Αρχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παππάς σχολίασε την εκδήλωση για την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες τελετές είναι πολύ σημαντικές, καθώς αποτελούν συμβολισμό της «ομαλής πολιτικής αλλαγής και της ισχυρής δημοκρατίας» και όπως προσέθεσε, «κτυπάμε καμπάνα ισχυρή, γιατί πολλοί, τη δημοκρατική διαδικασία, την ομαλότητα την σχετικοποιούν. Γι΄ αυτό οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής έχουν και ουσία».
Ο Ν. Παππάς σημείωσε επίσης, ότι μετά από τρία χρόνια, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία, αισθάνεται ότι παραδίδει έργο και έχει κάνει βήματα και εξέφρασε την ελπίδα, το νέο οργανόγραμμα να σημαίνει επιτάχυνση των έργων που έχουν δρομολογηθεί.
Αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο ΣΥΞΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση δημόσιων φορέων, στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ 21.000 δημόσιων σημείων και την ψηφιοποίηση 150.000 υπογραφών δημόσιων λειτουργών, το e-ΓΕΜΗ, για 270.000 ψηφιακές υπογραφές για επιχειρήσεις, την «Digital Greece» που «αγκαλιάστηκε από όλους του πολιτικούς αρχηγούς» όπως είπε, την διαστημική πολιτική, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την αδειοδότηση των καναλιών και τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).
Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους και ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση του απερχόμενου κυβερνητικού εκπροσώπου και τέως υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου, όταν μίλησε για τη «μεγάλη αδυναμία» του, τον κινηματογράφο. «Θέλω να σας ζητήσω, όχι μόνο να συνεχίσετε αυτή την πολιτική» είπε εμφανώς συγκινημένος, «αλλά να την κάνετε ακόμα καλύτερα», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει και ανταγωνιστικά και φορολογικά κίνητρα και απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, είπε ότι είναι τυχερός που δεν θα ασχοληθεί με θέματα αδειοδότησης. Ο κ. Κρέτσος, ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνεργάτες του και τον Νίκο Παππά, προσθέτοντας ότι «η ζωή συνεχίζεται» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία.