Από το πλατό της εκπομπής One Line, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, με φόντο τη φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον μπορούν να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές.
Ο κ. Συνολάκης επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι υπάρχει η τεχνολογία και η εμπειρία για να υπάρχει η απαραίτητη πρόβλεψη αντίστοιχων φαινομένων, όπως αυτού που χτύπησε την Χαλκιδική, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι.
«Η ΕΜΥ και αρκετοί μετεωρολόγοι είχαν βγάλει προγνώσεις για ακραία φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους, ενώ υπήρχε και κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό», δήλωσε σχετικά ο ίδιος. Ο κ. Συνολάκης τόνισε πως μπαίνουμε σε μία φάση που τα ακραία φαινόμενα θα αποτελούν ολοένα πιο συχνό φαινόμενο, σε αντίστοιχη και μεγαλύτερη έκταση, γεγονός συμβατό με τις εκτιμήσεις που γίνονται σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε καλύτερα σε πολύ μικρότερη κλίμακα τι θα γίνεται, ενώ μιλώντας για τη χρήση του αριθμού 112, δήλωσε ότι πολύ σύντομα και σύμφωνα με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία θα είναι υποχρεωτική η χρήση του, ενώ άφησε αιχμές για έλλειψη πολιτικής βούλησης για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία του.
«Αυτό που θα μπορούσε να είχε ήδη εφαρμοστεί, είναι να έχουμε μηνύματα τα οποία είναι στοχευμένα σε μία συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία θα είναι ενημερωτικά και προειδοποιητικά» δήλωσε ο κ. Συνολάκης, ενώ αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους οι χάρτες επικινδυνότητας μπορούν να ενισχύσουν την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών.
Τέλος, ο κ. Συνολάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα σχετικής παιδείας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν μαθήματα πολιτικής προστασίας ενώ και η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Ελλάδα χωλαίνει.
Πηγή: onetv.gr