Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έδωσε εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναγνώριση από το ελληνικό ΥΠΕΞ του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε τολμηρή ηγεσία χτες ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι του λαού της Βενεζουέλας στη μάχη του για την ελευθερία» έγραψε ο Πενς στο Twitter.
Prime Minister Mitsotakis demonstrated bold leadership yesterday announcing Greece recognizes @jguaido as Venezuela’s legitimate President. We will continue to stand with the Venezuelan people in their fight for #LIBERTAD!
— Vice President Mike Pence (@VP) July 12, 2019
Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Έντονα ενοχλημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για «άγνοια των εξελίξεων» στη Βενεζουέλα.
Η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι δημιούργησε αναταραχή στην Κουμουνδούρου και στην ανακοίνωσή της ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται ακόμη και σε «αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες».
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, από την αξιωματική αντιπολίτευση καλούν την κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική που εκείνοι εφάρμοσαν ως προς το θέμα της Βενεζουέλας και του καθεστώτος Μαδούρο.
Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ελλάδα
«Θετική κίνηση που θα ερμηνευτεί σωστά από τις ΗΠΑ» ήταν το σχόλιο του Άγγελου Αθανασόπουλου σχετικά με την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδο ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας από την Ελληνική Δημοκρατία.
Επιπλέον, μιλώντας στην εκπομπή One Report, o διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφερόμενος στην παραλαβή των S-400 από την Τουρκία, χαρακτήρισε σημαντικό το που θα εγκατασταθούν γεωγραφικά ενώ υπενθύμισε ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παραλαβές στο άμεσο προσεχές διάστημα.
Ακόμα, με αφορμή και τα τρία χρόνια από το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, σημείωσε ότι το θέμα των 8 αξιωματικών θα παραμείνει ως ένα «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ωστόσο, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει κάτι, εφόσον υπάρχουν αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.