Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, από BB σε BB-, με αρνητική προοπτική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Στο σκεπτικό, μάλιστα, της απόφασης για υποβάθμιση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Fitch, αναφέρεται και το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω του κινδύνου επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ εξαιτίας της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Η απόλυση του τραπεζίτη
Στην ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ότι η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μουράτ Τσετίνκαγια εγείρει αμφιβολίες για την ανοχή των αρχών σε περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού και οδηγεί στην επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας, της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.
Σημειώνεται επίσης ότι η ολοκλήρωση του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, τον Ιούνιο, ενδεχομένως προσέφερε πολιτικό υπόβαθρο στήριξης για την οικονομική προσαρμογή, μετά την πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε το πρώτο τρίμηνο.
Προστίθεται, ωστόσο, ότι η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις 6 Ιουλίου με προεδρικό διάταγμα, κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη αδύναμη εγχώρια εμπιστοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η Τουρκία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Αντιμέτωπη με κυρώσεις λόγω των S-400
Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, λόγω της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, για την οποία αντιδρά έντονα η Ουάσιγκτον.
Αν και ο Fitch αναμένει ότι οι κυρώσεις αυτές θα είναι σχετικά ήπιες, με ελάχιστη άμεση οικονομική επίδραση, υπογραμμίζει τις πιθανές σημαντικές επιπτώσεις τους στο επενδυτικό κλίμα.
«Ανορθόδοξες απόψεις Ερντογάν»
Σημειώνει ακόμη ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει διατυπώσει αρκετές φορές ανορθόδοξες απόψεις για τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού, και πρόσφατα δήλωσε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αντικαταστάθηκε επειδή δεν ακολούθησε κυβερνητική εντολή για τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τον οίκο, αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων και μείωσή τους πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο υποτίμησης της λίρας, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Καταληκτικά, ο Fitch προβλέπει πλέον κάπως ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, στο 18% έως τα τέλη του 2019, έναντι 20% που ανέμενε στις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος και αύξηση κατά 3,1% το 2020, καθώς το ασθενέστερο επενδυτικό κλίμα φέτος θα αντισταθμίσει την πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.