Κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στις συνεντεύξεις και στους συνομιλητές του ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι για εκείνον ένα γραφείο από το οποίο θα κάνει τη δουλειά του. Το είχε απομυθοποιήσει, πρόσθετε, επειδή μπήκε στο εμβληματικό κτίριο όταν ήταν παιδί και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Την ημέρα της ορκωμοσίας του ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να έχει μαζί του τα δικά του παιδιά και τη σύζυγό του Μαρέβα, τους αγκάλιασε όλους τρυφερά, και εκεί τελείωσε η συναισθηματική πτυχή της πρωθυπουργικής εκδοχής του. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ο τεχνοκράτης, με ένα σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας τόσο μελετημένο ώστε δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας προκειμένου να παραθέσει τις δώδεκα κεντρικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησής του και μέσω αυτών ένα νέο πολιτικό αφήγημα.
Οι εντυπώσεις από τους μπλε φακέλους που μοιράστηκαν στους υπουργούς και από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «Μαζί» θα ήταν πιο έντονες και θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια αν η φονική θεομηνία στην Χαλκιδική δεν σάρωνε την επικαιρότητα την πρώτη ημέρα πραγματικής εργασίας της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει με χιούμορ τον μύθο της γκαντεμιάς που συνόδευε τον πατέρα του και κατ’ επέκταση ολόκληρη την οικογένεια. Τα ατυχήματα και οι φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να προβλεφθούν, ωστόσο ήταν τύχη ή σωστή επιλογή η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενός πολιτικού με εμπειρία και γνώση, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Ηταν τύχη ή μεθοδικότητα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνώντας τις δυσκολίες επικοινωνίας, καθώς δεν λειτουργούσαν τα τριψήφια τηλέφωνα και το σύστημα αποστολής email κρίθηκε επισφαλές, κατάφεραν να συντονίσουν τα συναρμόδια υπουργεία και οι επικεφαλής τους, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας που δεν είχε αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του, ταξίδεψαν νύχτα για να βρίσκονται πρωί-πρωί στον τόπο της καταστροφής;
Η απόφαση που ελήφθη στο πρωθυπουργικό επιτελείο έπειτα από την εμπειρία της Χαλκιδικής ήταν ότι χρειάζεται το συντομότερο να καταρτιστεί ένα εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων για τα υπουργεία, ώστε να υπάρχει άμεσος και αυτόματος συντονισμός, το οποίο θα συνδυαστεί με το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία που πρόκειται να παρουσιαστεί άμεσα.
Η «δουλειά» που υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός στους υπουργούς του ξεκίνησε από την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, με σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό την προεδρία του και ακολούθησαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τακτικές συναντήσεις με υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεκίνησε επιτόπιες επισκέψεις στα υπουργεία που θεωρεί αιχμής, όπως το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και συζήτησαν πώς οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμά της. Επίσης, πώς θα αξιοποιηθούν συνδυαστικά ο προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Το «Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει:
Το πρώτο νομοσχέδιο και οι αλλαγές στο κράτος
Τι αλλαγές περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η κάθοδος των Θεσμών – Τι στάση θα κρατήσει απέναντί τους, τι θα συζητήσουν
Η επένδυση στο Ελληνικό – Τι αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου για το σχέδιο φοροελαφρύνσεων και τις επενδύσεις – Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες με τους δανειστές
Το δύσκολο έργο του rebranding της Ελλάδας
Το φιλόδοξο πείραμα ανάμειξης πολιτικών-τεχνοκρατών – Ποιοι είναι οι υπουργοί και τα στελέχη-κλειδιά για την αλλαγή πορείας
Τα σεμινάρια εκπαίδευσης για το πρόγραμμα «Μαζί»
Ποιες οι παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών – Πώς θα αμβλυνθούν οι χαοτικές συνέπειες της απλή αναλογικής;
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριάκης»