temp 12 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Τραβά το σκοινί η Τουρκία: Προκαλεί με χάρτες της ΑΟΖ, αψηφά την ΕΕ, απαιτεί εκ νέου για τους 8 φυγάδες
Πολιτική

Τραβά το σκοινί η Τουρκία: Προκαλεί με χάρτες της ΑΟΖ, αψηφά την ΕΕ, απαιτεί εκ νέου για τους 8 φυγάδες

Η Τουρκία δείχνει να επιχειρεί να παγιώσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιστρατεύοντας κατά περίπτωση και τη Λιβύη,

Ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις της όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, δεν φαίνεται να σχεδιάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και των κυβερνητικών στελεχών, που ακολουθούν τη γραμμή του και τους πρέσβεις της χώρας ανά τον κόσμο.

Το αντίθετο μάλιστα. Η Τουρκία δείχνει να επιχειρεί να παγιώσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιστρατεύοντας κατά περίπτωση και τη Λιβύη, η οποία υπό τη λογική της Άγκυρας θα μπορούσε ενδεχομένως και να θέσει υπό «αμφισβήτηση» τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

Ο Ερντογάν δείχνει να επιχειρεί μία «επαναπροσέγγιση» με την Αθήνα, υπό τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέροντας μάλιστα σε δηλώσεις του ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα αντάλλαξαν «ωραίες εκφράσεις» και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα στέλνει θετικά μηνύματα όσον αφορά στους «οκτώ»  τούρκους στρατιωτικούς.

Τι περιμένει η Αγκυρα

Τουρκικές πηγές σημειώνουν δε ότι η Άγκυρα περιμένει αλλαγή στάσης από την Αθήνα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Τουρκία, η απόφαση για τους ανθρώπους αυτούς της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν λάθος. Σημειώνουν δε ότι δεν είναι υποχρέωση της τουρκικής κυβέρνησης να υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση, πώς θα πετύχει διαφορετική απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο η έκδοση τους παραμένει ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο τουρκικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι η Άγκυρα περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου, τονίζοντας ότι όσο είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πιο εύκολο να υπάρξει συνεννόηση επί συγκεκριμένων θυμάτων και να επιτευχθούν και λύσεις.

Για την ΑΟΖ

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιμένει σταθερά στις θέσεις της όσον αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ψέγοντας και την ΕΕ γιατί αναμείχθηκε στο εν λόγω ζήτημα και υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες με τη θέση που πήραν για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας έχουν πλέον χάσει την αξιοπιστία τους.

Κυρώσεις οι οποίες όπως φροντίζει να διαμηνύσει η Άγκυρα δεν έχουν καμία άλλη επίπτωση εναντίον της Τουρκίας, πέραν του «εκνευρισμού», καθώς το χρηματικό ποσό το οποίο μπαίνει σε συζήτηση να περικοπεί είναι ελάχιστο, η αεροπορική συμφωνία επηρεάζει σύμφωνα με την Τουρκία την Ευρώπη, ενώ επί του παρόντος δεν υπήρχαν κάποιες σημαντικές σε εξέλιξη συνομιλίες υψηλού επιπέδου Άγκυρας – Βρυξελλών για να ανασταλούν.

Η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές δεν φρόντισε να προχωρήσει σε μία συμφωνία με τους τουρκοκύπριους για το διαμοιρασμό των κερδών ή να λύσει το Κυπριακό, πριν ξεκινήσει τις έρευνες και τη σύναψη συμβολαίων. Πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ακόμα ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να αγοράσει τα δύο γεωτρύπανα γιατί η [ελληνοκυπριακή διοίκηση» προχώρησε τις γεωτρήσεις και σε κάθε περίπτωση για να ανασταλούν οι τουρκικές έρευνες θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Ιταμή απάντηση στην ΕΕ: «Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας»

Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες δεν πρόκειται να εμποδίσει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση – απάντηση στα μέτρα που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι του οργανισμού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

«Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα εντείνει επίσης τις δραστηριότητές της σε αυτή την περιοχή» σημειώνει δήλωση του υπουργείου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, «όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τ/κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί».

«Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ και για μας και για τους Τ/κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τ/κ και Ε/κ καταργήθηκε το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Ο συνομιλητής της ‘Εκ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘τδβκ’. Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, «στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/κ και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως».

«Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας» συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα. Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Τσαβούσογλου: Στέλνουμε και τέταρτο πλοίο

Λίγες μόλις ώρες μετά την επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα ουσιαστικά απέρριπτε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κυρώσεις που υιοθέτησαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο δεν πτοείται αλλά φαίνεται πως περνά και στην αντεπίθεση, τραβώντας το σκοινί στα άκρα.

Με δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει πως «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο και στέλνει μήνυμα ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

Ο ίδιος απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ. Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της εναντίον της Τουρκίας είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, επισήμανε ο Τσαβούσογλου.

Οι κυρώσεις των «28»

Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισαν την μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και την αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών.

Συγκεκριμένα, οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

«Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας» να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών. Συμφώνησαν επίσης να μην διεξάγουν για την ώρα το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη.

Το συμβούλιο τονίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή στο πλαίσιο και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου να συνεχίσουν τις εργασίες για στοχευμένα μέτρα εν όψει «των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαμηνύει ότι «το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει».

Οι 28 υπενθυμίζουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019.

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων
Απόρρητο