Ένα ψάρι που το καλοκαίρι αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες και προσφέρεται για όλα τα βαλάντια, ο κολιός, με βάση τη συνταγή μας μαρινάρεται με σάλτσα σόγιας, ψήνεται ή τηγανίζεται και συνοδεύεται με αλμυρίδα ή αλμύρα.
Υλικά
4 κολιοί καθαρισμένοι από κόκαλα και κεφάλι (300 γραμμάρια ο καθένας)
400 ml σάλτσα σόγιας
1/2 κιλό αλμυρίδα ή αλμύρα καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια
2 ώριμες ντομάτες χωρίς φλούδες και σπόρους, κομμένες σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
40 ml ξίδι μπαλσάμικο
150 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτάλι του γλυκού ελαιόλαδο
1/4 κουταλιού του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τους καθαρισμένους κολιούς σε ένα μπολ με νερό και λίγα παγάκια για 10΄ περίπου. Αφού τους βγάλουμε τους σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας και τους μαρινάρουμε για 20΄. Μόλις είναι έτοιμοι, τους ψήνουμε στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό και από τις δύο μεριές. Παράλληλα πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα, τα οποία τα έχουμε καθαρίσει από τα χοντρά κοτσάνια, και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 2΄. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε στα πιάτα. Από πάνω προσθέτουμε τους ψημένους κολιούς και ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.